Tegnell inför påsken: Kan träffa äldre släktingar i viss utsträckning

Uppdaterad 2021-03-24 | Publicerad 2021-03-23

Det kommer gå bra att fira påsk med äldre släktingar – i viss utsträckning, enligt Anders Tegnell.

Men smittspridningen är fortsatt hög och Folkhälsomyndigheten utesluter inte fler restriktioner.

– På de särskilda äldreboendena är de nu vaccinerade och nu har vi sagt att då kan man träffa sina äldre släktingar i större utsträckning, säger statsepidemiologen.

Påsken närmar sig och för många är det en högtid att samlas under för att fira. Men som ifjol får påsken firas under andra former även i år.

För smittspridningen är allvarlig i Sverige, meddelade Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.

Inför påskhelgen är hans besked att man fortsatt ska vara försiktig men att det i viss utsträckning går bra att träffa äldre släktingar. Förutsatt att de har fått ett vaccin.

– I viss utsträckning vet vi att många, framför allt på de särskilda äldreboendena, är vaccinerade. Nu har vi sagt att då kan man träffa sina äldre släktingar i större utsträckning, säger Anders Tegnell.

– Tyvärr har leveranserna sen inte riktigt levt upp till det man har lovat. Så det finns en del andra också som har vaccinerat sig. Men tyvärr inte så många som vi hoppades på.

Anders Tegnell.

Inte aktuellt med nya restriktioner

Situationen är fortsatt allvarligt i landet och de senaste två veckorna har det varit en rejäl ökning av antalet smittade, närmare 18 procent, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Den försiktiga uppgången har brutits, vi har fått en snabb uppgång de senaste veckorna. Det är oroande, säger statsepidemiologen.

Några nya restriktioner blir det inte i påsk – men Tegnell utesluter inte det kan komma fler restriktioner längre fram om läget försämras ännu mer.

– Vi har aldrig uteslutit ytterligare restriktioner men det är ju så att restriktionerna vi har på plats nu är de allra viktigaste. Det är att hålla avstånd till varandra, att hålla sig hemma om man är sjuk. Det finns andra saker man kan göra men de kommer inte alls vara lika effektiva.

”Inte orolig över resandet”

Vilka nya restriktioner som skulle kunna bli aktuella är inte klart.

– Vi har den nya pandemilagen och möjligheten att stänga ner vissa verksamheter nu, säger Anders Tegnell.

Under både jul- och sportlovet var det många svenskar som åkte till andra orter men inför påsklovet är Folkhälsomyndigheten inte oroliga för resandet.

– Nu har vi haft ett antal lovperioder från sommaren och framåt. Ingen av de här perioderna har haft någon drastisk påverkan på smittspridningen, så nej, vi är inte oroliga, säger Tegnell.

– Utifrån de erfarenheterna vi har så kan folk resa på ett ansvarsfullt sätt och se till att man inte träffar massa nya personer och skapar nya smittkedjor.

PODD Hur påverkar pandemin våra barn?

Aftonbladet Daily med Karolina Jackson Alvage, kurator på Bris.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen