SD förbereder ”äntringsstyrka” inför valet

Uppdaterad 2021-04-14 | Publicerad 2021-04-13

Jimmie Åkesson höll i dag en pressträff om regeringsfrågan.

Moderaterna och Kristdemokraterna är fortfarande närmast till hands för Åkesson – som inte vill ge besked om vilka krav SD kommer ställa inför en regeringsbildning.

– Vi kommer göra allt vi kan för att vara en god samarbetspartner som håller fast vid överenskommelser, säger Jimmie Åkesson på pressträffen.

På tisdagsmorgonen skickade Sverigedemokraterna ut ett pressmeddelande om att partiledare Jimmie Åkesson, gruppledare Henrik Vinge och partisekreterare Richard Jomshof kallar till en presskonferens klockan 11.

Jimmie Åkesson inledde med att säga att det inte kommer bli några raka besked.

– Jag vet ju vilka förväntningar som finns här i dag. Och med risk att göra er besvikna kommer jag i dag inte ge några svar på frågor om vilka skarpa krav vi kommer att ställa för att släppa fram en statsministerkandidat eller budget, eller för att ingå i ett regeringsunderlag, säger Jimmie Åkesson.

Henrik Vinge, Richard Jomshof och Jimmie Åkesson på pressträffen.

Högre krav – om SD inte får ministerposter

Partiledaren säger att partiernas storlek efter valet ska ha stor betydelse för regeringsbildningen, och vill inte prata om ”krav”.

Ministerposter är inte ett självändamål för partiet, säger Åkesson, men:

– Vi kan samtidigt konstatera att om vi efter valet skulle ingå i ett regeringsunderlag utan att ha ministerposter, då ställer det högre krav på ett förtroendefullt och nära samarbete med de partier som ingår i regeringsunderlaget.

Jimmie Åkesson säger också att Sverige efter det senaste decenniets minoritetsregeringar skulle ”vara förtjänt” av en majoritetsregering.

– Oavsett vilka former som man kommer överens om i ett regeringsunderlag där vi ingår, så är vår bedömning att ett samarbete väldigt starkt skulle gynnas av att det finns en politisk överenskommelse, säger Jimmie Åkesson.

Centrala frågor som partiledaren nämner är pensionerna, kriminal- och rättspolitiken, migration- och integrationspolitiken, och den svenska skolan.

– Vår bedömning är att vi i de allra flesta av de här viktiga frågorna är överens om riktningen med Moderaterna och Kristdemokraterna, och det är en väldigt bra början.

Åkesson fick senare frågan om det pågår samtal med dessa partier, eller om dagens pressträff ämnar att få igång sådana.

– Det pågår en samverkan kan man säga, i det vardagliga arbetet i riksdagen, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson före pressträffen.

Förbereder ”äntringsstyrka”

SD vill samarbeta med partier som betraktar SD som en part som stärker en ny regering, och ”bidrar till den gemensamma förmågan att ändra kursen för landet”.

Gruppledare Henrik Vinge säger att SD gör ett omtag kring sina talespersoner och kommer presentera en ”helt ny uppställning” inför nästa års riksårsmöte.

Partisekreterare Richard Jomshof pratade om att Sverigedemokraterna sedan 2018 styr i en del kommuner, och att detta visar att partiet är redo att ta större ansvar efter nästa riksdagsval.

– Det är dessutom så att vi sedan riksdagsinträdet 2010 har arbetat intensivt med att stärka upp partiorganisationen. Jag vill påstå att vi i dag har en väldigt väl fungerande tjänstemannaorganisation, säger Richard Jomshof.

SD förbereder också personer som ska ingå i en ”äntringsstyrka” som ska stå redo till valet, om det blir att partiet på ett eller annat sätt kommer till makten, säger Jomshof.

– Syftet med denna grupp är naturligtvis att man ska vara redo att så fort valet är över, om vi hamnar i en situation då vi kommer få sitta i en regering, ska den här gruppen direkt kunna verka för SD:s intressen i regeringskansliet.

Liberalerna har öppnat upp

Efter att Liberalerna, efter hårda interna strider, öppnat upp för samarbete med SD har partiet hamnat i fokus. Jimmie Åkesson har inte direkt välkomnat Liberalerna med öppen famn, utan istället fortsatt att fokusera på ett samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Jag har framfört ända sedan L lämnade det här beskedet, att vi skiljer oss mycket åt, L och SD, inte minst ideologiskt. Men det klart att vi i enskilda sakfrågor har gemensamma utgångspunkter, säger Jimmie Åkesson på pressträffen.

Åkesson sa nyligen i en intervju med Göteborgs-Posten.att SD ”inte har några lojaliteter med borgerligheten” och att de vill inleda sakpolitiska förhandlingar för att ta fram en färdplan för de kommande fyra åren, vilket framförts till Moderaterna.

– Det är sakpolitiken som kommer stå i fokus i valet. Att vi vill byta regering är självklart, men det ska ske för att det ska bli bättre, sa Åkesson till GP.

Vill framöver leda regering

Sverigedemokraterna förbereder sig också för möjligheten att bli större än Moderaterna i nästa val.

– Vi vill inte bara sitta i en regering utan också leda en regering. Det är så klart prio ett för oss. Sedan kanske inte det är genomförbart efter nästa val, och då får man lägga alternativ.

Jimmie Åkesson före pressträffen.