Dog efter rullstolsolycka på äldreboendet

Kommunen gör lex Maria-anmälan

Uppdaterad 2020-09-11 | Publicerad 2020-09-10

En person i 85-årsåldern skadade sig under en promenad med en vårdare i Uppsala i juli.

Några dagar senare dog personen. Kommunen har nu lex Maria-anmält händelsen.

Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Den rullstolsbundne personen drabbades av frakturer på två kotor samt bröstbenet när hen for ner för en brant slänt och in i en buske under en promenad i juli.

Hen hade åkt ner för backen när vårdaren släppt taget om rullstolen i någon sekund, för att titta på en grönsaksplantering, vilket Nyhetsbyrån Siren var först att rapportera om.

Låste inte rullstolen

Följden av olyckan blev katastrofal, skriver Uppsala kommun i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Eftersom kommunen inte har tillgång till sjukhusets journaler vet inte utredarna om den äldre personen dog av skadorna som hen ådragit sig vid olyckan. Men de anser att korttidsboendet brustit i sina rutiner, på två punkter.

För det första så ska vårdare alltid låsa rullstolen när de inte håller i den, vilket inte skett i det aktuella fallet.

För det andra så ska de inte ha några problem med att kontakta sjuksköterskor när de är utanför boendet, vilket de bedömer var fallet efter olyckan i juni.

I våras skedde en liknande incident vid boendet och utredarna anser att det borde finnas ett staket nere vid ån, så att det inte ska hända en tredje olycka.

Vid det tillfället var det en besökare, och inte en anställd, som tappade kontrollen över en rullstol så att en äldre person rullade ner för slänten mot vattnet.