Danska politiker i hetluften efter ny Metoo-våg – avgår

Uppdaterad 2020-10-23 | Publicerad 2020-10-22

Ett nytt Metoo-upprop har skakat Danmark under hösten. Vittnesmål om kränkningar och sexuella trakasserier har ruskat om såväl mediebranschen som politiken.

På måndagen avgick toppolitikern Frank Jensen efter flera anklagelser om kränkningar och trakasserier mot kvinnor.

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen meddelade under en presskonferens på måndagen att han kommer att avgå omedelbar verkan som både Köpenhamns borgmästare och som vice ordförande för Socialdemokraterna.

Detta efter flera anklagelser om minst tolv olika fall om sexuella ofredanden och kränkningar mot kvinnor. De senaste ska ha ägt rum under 2019 – de första redan under 90-talet, enligt tidningen Jyllands-Posten.

Det var bland annat efter diskussioner i partiets ledning som Frank Jensen avgick. Detta bekräftades av Mogens Jensen, en av partiets två vice ordförande, under natten mot tisdag.

Under söndagens krismöte fick Frank Jensen däremot uppbackning av sina partikamrater i Köpenhamn som beslutade att han skulle få sitta kvar på sin post. Men under måndagen kom trots allt beskedet om att han avgår. Jensen säger sig ha kommit fram till att det som hänt överskuggar hans politiska arbete i allt för stor utsträckning.

Jensen understryker att han står bakom Metoo-rörelsen, men hävdar samtidigt att anklagelserna haglat utan att han kunnat försvara sig:

– Jag har varit justitieminister i det här landet och jag har värnat rättssäkerheten. Jag har värnat att man inte är skyldig förrän det är bevisat. Det ska vi vara uppmärksamma på.

Efter Jensens avgångsbesked krävde premiärministern på måndagen att kränkningsanklagelser skulle avgöras i mer slutna rum i framtiden.

På de danska tidningarnas ledarsidor råder enighet om att det enda alternativet för Frank Jensen var att säga adjö till politiken.

Tidningen Politikens chefredaktör lyfter fram Frank Jensens avgång som en seger för Metoo-rörelsen.

”Frank Jensens utträde borde inte bara vara en milstolpe i hans politiska liv utan också för hela metoo-rörelsen, som har förändrat dansk politik med en kraft som få hade förutsett”, skriver Christian Jensen.

Kränkningarna uppdagades i den Metoo-våg som blossat upp i Danmark under hösten. Gnistan tändes efter att den folkkära programledaren Sofie Linde berättade om sina erfarenheter av sexuella trakasserier under en humorgala. Plötsligt vågade flera berätta – och vittnesmålen om sexism och trakasserier i flera branscher har gjort avtryck på hög nivå.

Frank Jensen är den tredje framstående politikern som hamnat i blåsväder till följd av Metoo-diskussionen. Tidigare i oktober avgick även Radikale Venstres partiledare Morten Østergaard efter anklagelser om sexuella trakasserier.

I september uppmärksammades Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (S) på nytt för en tolv år gammal skandal: som 34-åring hade han sex med en 15-årig flicka som var medlem i partiets ungdomsförbund.

I september uppmärksammades Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (S) på nytt för en tolv år gammal skandal: som 34-åring hade han sex med en 15-årig flicka som var medlem i partiets ungdomsförbund.

Varför tar Metoo i Danmark fart först nu?

Medieforskaren Tina Askanius har jämfört Metoo-rörelsen i danska och svenska medier under och efter hösten 2017.

Att Metoo-debatten tagit fart i Danmark är inte är inte oväntat menar hon.

– Att det händer nu är för att det inte hände då. Det har legat och bubblat de senaste tre åren. Det var oundvikligt att den offentliga samtalen skulle komma: flera av våra respondenter i studien påpekade att om någon inom de stora mediehus som DR och TV2 börjar prata kommer allt ramla fram.

Däremot är uppgifterna om Jensens avgång nästan svåra att ta in, säger hon.

– Om någon hade sagt för tre år sedan att partiledare och borgmästare skulle avgå hade jag inte trott på det, säger Tina Askanius.

Tina Askanius forskar om Metoo-rörelsen i en skandinavisk kontext.

Enligt Tina Askanius är den nya vågens upprop i Danmark ett resultat av att man börjat prata om sexism som ett strukturellt politiskt problem.

Att Metoo-rörelsen falnade 2017 kan delvis härledas till ett infekterat debattklimat vad rör frågor om kön och jämställdhet och en utbredd föreställning om Danmark som ett så jämställt land. Dels har det att göra med den danska självbilden, menar Tina Askanius.

– Bilden vi har om oss själva i Danmark är att vi tål skämt och inte är pk. Det ligger väldigt djupt i förståelsen om vad som är danskt. Men det narrativet har börjat ifrågasättas.

Den uppfattningen delas av 27-åriga Line Riis Christiansen som studerade i Sverige under Metoo-hösten 2017. Hon säger att det är tydligt att Sverige låg före men att Danmark nu tar ikapp.

– Det har skett en attitydförändring, det är ett mer frispråkigt klimat nu. Jag ser samma utveckling som i Sverige, det är bara att det händer nu. Både på den offentliga och privata arenan.

PODD Experten om den danska debatten

Aftonbladet Daily intervjuar docenten Tina Askanius.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen