SKR: "Måste faxa till andra myndigheter"

TT

Publicerad 2020-10-30

SKR har inte råd att digitalisera verksamheterna, utan vill ha hjälp av staten, skriver de i en debattartikel i Dagens Nyheter. Arkivbild.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) stöter på problem i sina försök att digitalisera sina verksamheter, skriver arbetsgivar- och intresseorganisationen i en debattartikel i DN.

"I dag måste socialtjänsten faxa information till andra aktörer i brist på en säker digital informationshantering", skriver SKR, som bland annat vill se en förändring av sekretesslagstiftningen.

Dessutom saknas de resurser som krävs. Att digitalisera socialtjänsten skulle kosta uppskattningsvis 14,5 miljarder kronor bara i tekniska investeringar, skriver SKR. En sådan investering har inte kommunerna råd med – staten måste gå in och ta en del av ansvaret. Dessutom bör staten tar ansvar för den digitala infrastrukturen, och för full utbyggnad av bredbandsnätet.

För att förenkla arbetet vill SKR också att staten ska ta ansvar för infrastrukturen kring e-legitimationer och e-signaturer, och särskilt för att sådana ska kunna användas av anställda för att i tjänsten få tillgång till skyddad information.