Julia & Julia hjälper elever förstå USA-valet

Uppdaterad 2020-11-12 | Publicerad 2020-11-11

Poddstjärnorna Julia & Julia gjorde succé på Aftonbladets sajt med tv-programmet där de blev experter på presidentvalet i USA.

Men inte bara där: på en gymnasieskola i Falun använde man också deras program, till glädje för både lärare och elever.

– Lärorikt på ett lättsamt sätt, säger Wilma Jakobsson, 17.

Inför årets presidentval i USA kunde Aftonbladets tittare följa poddstjärnorna Julia Frändfors och Julia Lyskova, från podden ”Daddy issues”, i deras strävan efter att bli experter på USA-valet med hjälp av olika experter. Tv-programmet Julia & Julia & USA blev en succé och har hittills setts av hundratusentals tittare.

På Drottnings Blankas gymnasium i Falun valde läraren Markus Grundström att använda programmen som en del av sin undervisning i amerikansk politik.

– Vi har jobbat med USA utifrån ett historiskt perspektiv, med avstamp i slaveritiden fram till i dag. Vi har försökt att bena ut vad det är för typ av land, och då är valet en viktig del för att visa hur viktig presidentrollen är då den kan förändra väldigt mycket, säger han.

”Något utöver det vanliga”

Men, som Markus Grundström säger, den amerikanska valprocessen är komplex. Julia & Julia-serien har hjälpt honom att förmedla sådant han själv kanske inte insett att man behöver förklara.

– Serien är gjord på ett sätt som jag tror att de flesta kan förstå. Sen blandar de in lite humor också, vilket gör att det blir något utöver det vanliga, säger han.

– Julia & Julia tar ju upp massa saker som jag själv inte hade tänkt på. Och jag tror det hjälper i inlärningen, att de är mer på samma nivå som eleverna.

Han har kunnat se att eleverna förstår när de tittar på programmen, som de sedan diskuterat efteråt.

– Innehållet har också väckt många frågor och tankar hos eleverna, säger Markus Grundström.

”Fick en ny förståelse”

17-åringarna Felicia Dahlström och Wilma Jakobsson är båda elever på samhällsprogrammet på Drottning Blanka. De tycker att Julia & Julia-serien var både kul och lärorik.

– Men på ett mer lättsamt sätt, och inte lika formell som undervisning annars kan vara. Den har också gett mig bättre kunskap om amerikansk politik, säger Wilma.

Klasskamraten Felicia håller med:

– Man fick en ny förståelse, och jag har bland annat lärt mig vad en ”swing state” är. Det visste jag inte innan.

– Sen tycker jag att Julia och Julia har bra energi, de var lätta att lyssna på.

Både Felicia och Wilma har följt presidentvalet på sociala medier och andra nyhetssajter. Och de vakade på valdagen.

– Jag satt uppe hela natten och kollade på valvakan, säger Felicia.

Markus Grundström säger till Aftonbladet att han kan tänka sig att använda liknande grepp i undervisningen även i framtiden.

– Jag tror att sånt här gör lärandet enklare på områden som kan tyckas vara komplexa och som inkluderar mycket begrepp, säger Markus Grundström.

– Jag kan tänka mig att använda mig av en sån här serie igen – inför nästa val om fyra år.