Dumpen-Sara: ”Det är skitsnack”
Kommenterar anklagelserna om nakenbilder och sexuella anspelningar
Publicerad 2025-01-08
Dumpens ansvariga utgivare Sara Nilsson säger att det är ”skitsnack” att fiskarna skickar nakenbilder och grova sexuella anspelningar för att locka in männen.
Hon säger att funktionsnedsatta, missbrukare och människor med psykisk ohälsa publiceras i vissa fall.
– Om de är dömda för brott mot barn tidigare eller har tidigare offer, då kan det hända.
Sara Nilsson säger att det inte stämmer att Dumpens så kallade fiskare skickar nakenbilder som är omgjorda för att se ut som barn.
– Det gör vi inte alls. Det är skitsnack.
Ni har aldrig skickat nakenbilder mellan varandra för att diskutera om ni ska locka fram män med dem?
– Nakenbilder skickar vi ju ibland, men vi skickar ju aldrig några nakenbilder på barn.
Så ni gör inte om dem till barn?
– Nej, absolut inte. Det är ju ett barnpornografibrott.
En annan volontär säger att de gick på sådana som var lätta att lura. Att de skickade nakenbilder, skrev vad de ville göra med männen sexuellt, hetsade upp dem och skrev att de var snygga och sexiga. Volontären säger att hen kände att man lurade in män och provocerade fram det här. Vill du kommentera det?
– Alla loggar publiceras ju. Så det är ju upp till läsaren att avgöra vad som är olämpligt och vad som inte är olämpligt.
Publicerar ni alla loggar, eller väljer ni ut delar?
– Ja, det gör vi. Inte i de här som är lite äldre, för då var vi inte lika duktiga på att lagra. Men nu faller det inte bort några loggar längre.
En annan volontär berättar att ni går på funktionsvarierade, missbrukare och psykisk sjuka, för att de är lättare att locka in.
– Men hur stor andel av de som publiceras på hemsidan är missbrukare och funktionsnedsatta?
Det borde ju du veta.
– Det är en väldigt liten andel. Vi undviker att gå på dem i största möjliga mån. Om det inte är så att de är upprepat dömda eller om vi vet att de har tidigare offer.
En volontär berättar att en person hade flera funktionsvariationer. Mentalt var han bara åtta år, men på pappret var han över 30. Du visste att han bodde på särskilt boende, men han skulle ändå publiceras för han hade dragning till barn. Stämmer det?
– Ja, det kan vi stämma, om det är så att han är dömd för brott mot barn tidigare eller han har tidigare offer.
Trots att ni kände till att han bodde på särskilt boende?
– Det spelar ingen roll om de bor på ett särskilt boende. Om det är så att de är dömda för brott tidigare och man inte har lyckats att begränsa dem från boendets sida.
Men om man inte är dömd för brott tidigare, gör ni likadant då?
– Om de har många offer, då kan vi göra det. Men i de flesta fall kontaktar vi boendet och säger till att nu har ni en herre här som söker barn i sexuellt syfte, nu får ni försöka begränsa det här. Om det inte lyckas gång på gång så kan det vara så att vi publicerar.
Minst elva män har tagit livet av sig efter att de har konfronterats av er. Hur vill du kommentera det?
– Det är ganska vanligt att förövare tar livet av sig när de blir avslöjade. Internationellt ligger siffran på tre procent ungefär.
Men du har ingen annan kommentar till att de tar livet av sig istället för att få vård?
– Antingen konfronterar man, och då finns det en suicidrisk. Eller så kan det ju faktiskt vara så att de fortsätter. Att söka vård är inte ett alternativ. För blir de inte avslöjade så söker de absolut ingen vård.
Vi har pratat med anhöriga till samtliga män som tagit sina liv. De berättar att de har blivit trakasserade, att barnen har blivit mobbade i skolan och att anhöriga står kvar med väldigt många frågor. Hur ser du på det?
– Om man går på anhöriga så är det fruktansvärt. Då får de ju hemskt gärna kontakta oss. Men skolorna har ju också ett ansvar att ta hand om eleverna.
Men tycker du att ni har något ansvar när det gäller de anhöriga?
– Vi tar så mycket ansvar som vi kan ta. Vi kan inte ta mer ansvar än vad vi gör.
Det finns ju en telegramgrupp där du är med också. Där skrivs det ju rätt hårda kommentarer. Om att självmord på gäddor värmer själen, och man planerar hur man ska få de här männen vräkta från sitt boende och att man ska kontakta deras sambos arbetsgivare. Vad tycker du om det tonläget och den hetsen?
– Jag tycker inte alls att det är bra. Jag har varit inne och bett dem lugna ner sig. Jag tycker att min närvaro i den här gruppen har resulterat i något lugnare stämning. Jag tycker att det är bra att jag är närvarande även på platser där man kanske inte har ett lämpligt tonläge.