Så skyddar du dig mot huvudlössen

Uppdaterad 2017-10-16 | Publicerad 2017-10-15

På många skolor runt om i landet sitter lappar uppe som varnar för huvudlössen.

Nu är det högsäsong för krypen – men hur skyddar man sig egentligen bäst?

Läkaren Staffan Gullsby berättar allt du behöver veta.

Huvudlöss är en irriterande åkomma som huvudsakligen drabbar skolbarn och har en tendens att vara vanligast på hösten. Men varför är det egentligen så?

– En förklaring är att barnen ändrar sitt umgängesmönster när skolorna startar. Man sitter tätare tillsammans. Och man umgås med fler, säger Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare vid 1177 vårdguiden.

Huvudlössen sprids från hårstrå till hårstrå.

– Och har du aktivitet där du sitter huvud mot huvud, till exempel lutad över en Ipad, telefon eller gör någon form av skoluppgift – då är det lättare för huvudlössen att spridas.

Måste dricka blod – för att överleva

Men det är inte bara via huvudkontakt som krypen sprider sig.

– Det finns en teoretisk möjlighet om man byter kam från hår till hår omedelbart, men en huvudlus måste kunna dricka blod för att överleva. Utanför hårbotten lever inte huvudlusen speciellt länge.

Många tror att lössen kan hoppa eller flyga, något som inte stämmer.

– Däremot är lössen fruktansvärt snabba när de klättrar.

Men hur behandlar man löss egentligen bäst?

– Luskamningen är den centrala delen. En luskam är inte en vanlig kam, utan det är väldigt tätt mellan pinnarna. Att man systematiskt går igenom håret och hårbotten är viktigt. Gärna skaka av det på ett vitt papper eller i handfatet så att man ser om man har löss.

Bästa är att fråga om råd

– Är det så att man kan konstatera att man har löss då behandlar man och det bästa är då att fråga på apoteket. Huvudsakligen är det olika medicinstekniska produkter som fungerar. Det bästa är att fråga om råd där.

Vad händer om man inte behandlar?

– Då blir det mer irriterat, lössen sprider sig och blir fler och fler. Det är klådan i hårbotten man inte blir av med när man har löss.

Vill krossa den vanligaste myten

Hur reagerar de som drabbas?

– Det är väldigt individuellt. Småbarnsföräldrar som varit med om ett antal lussaneringar reagerar behärskat och lugnt, men med ett visst ”nej, nu måste jag luskamma igen”. De som inte varit med om det tidigare brukar tycka att det är lite obehagligt.

Staffan Gullsby har stött på flera myter om huvudlöss genom åren. Nu vill han slå hål på den som oftast dyker upp.

– Den vanligaste myten är att det har med hygien att göra. Den kan vi försöka krossa på en gång. Snarare är det så att huvudlössen verkar trivas bättre i rent hår. Det handlar inte om dålig hygien. Vem som helst kan drabbas.

Följ ämnen i artikeln