Hånet mot Trump – dagar efter att USA dumpat kärnvapenavtalet

Uppdaterad 2018-05-12 | Publicerad 2018-05-11

I veckan meddelade USA:s president Donald Trump att man dumpar kärnvapenavtalet med Iran.

Ayatolla Ali Khamenei har nu svarat – med en hånfull bild på Instagram.

Där ses landets högste ledare bläddra i ett exemplar av den ökända boken ”Fire and fury”, en inte alltför smickrande skildring av Trumps första tid i Vita huset.

Donald Trumps beslut att låta USA överge kärnvapenavtalet med Iran har fått hård kritik – och på fredagen hölls stora demonstrationer i huvudstaden Teheran där en amerikansk flagga brändes.

Samma dag besökte Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei huvudstadens internationella bokmässa.

Där sågs ayatollan bläddra i ett översatt exemplar av bästsäljaren ”Fire and fury”, amerikanska journalisten Michael Wolffs mycket uppmärksammade bok om Trump-administrationens kaotiska första år.

‌‌ امروز؛ رهبر انقلاب در حال تورق کتابی درباره #ترامپ رئیس جمهور آمریکا در جریان حضور در #نمایشگاه_کتاب تهران. ۹۷/۲/۲۱

En bild på Ali Khamenei med boken lades upp på ayatollans Instagram-konto på fredagen – bara dagar efter att USA:s president meddelat sitt beslut om kärnvapenavtalet.

”Idag bläddrade revolutionens ledare i en bok om Trump, USA:s president”, står det under bilden på Instagram.

”Kommer bli mat till ormar och myror”

Under tisdagens presskonferens kallade Donald Trump avtalet ”fruktansvärt ensidigt” och sa att det aldrig borde ha förverkligats. Trump har tidigare även kallat Iranavtalet för tidernas sämsta uppgörelse.

I veckan har ayatolla Ali Khamenei även kommenterat Trumps beslut med att säga att ”denna man kommer förvandlas till damm och hans kropp bli mat till ormar och myror – och den islamiska republiken kommer att stå kvar”, uppger The Hill.

Samtidigt har Irans president antytt att man är beredd att stå fast vid avtalet även utan USA:s medverkan.