Vandalisering inför Nobelfesten

Publicerad 2018-12-10

Natten till måndagen greps nämligen en man misstänkt för skadegörelse vid Stadshuset i Stockholm – platsen för Nobelfesten.

Ikväll riktas världens blickar mot Stockholms stadshus där Nobelfesten äger rum i Blå hallen.

Under natten har en staty och en flaggstång utsatts för skadegörelse vid huset.

Den stora Nobeldagen är här, men alla verkar inte känna av den högtidliga stämningen. Natten till måndagen greps nämligen en man misstänkt för skadegörelse vid Stadshuset i Stockholm – platsen för Nobelfesten.

– Han misstänks för grov skadegörelse, för att med hjälp av någon sorts färg ha skadat minst en staty och Stadshuset. Jag har inte omfattningen i nuläget, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

En staty och flaggstång har vandaliserats med handavtryck i röd färg.

Skadegörelsen uppmärksammades av en ordningsvakt som tillkallade polis. Den misstänkte mannen greps av polisen vid Kungsholmstorg under natten.

Under måndagsförmiddagen anhölls den misstänkte mannen av åklagare.

Motivet är ännu okänt.

Prisceremonin äger rum i Konserthuset och startar strax efter klockan 16, därefter beger sig gästerna till Stadshuset och Blå hallen för en fyra timmar lång middag. Honnörsgästerna sätter sig till bords strax efter klockan sju ikväll. Cirka 1340 personer väntas delta i festligheterna.

Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia får i år sitta bredvid varsin Nobelprisvinnare i fysik. Drottningen får Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin till bordsherre och Nobelpristagaren Gérard Mourou på sin högra sida. Kungen får i sin tur Donna Strickland som bordsdam och Evi Heldin till vänster om sig.

Följ ämnen i artikeln