Omfattande värvningsfusk i Muf

Uppdaterad 2015-03-18 | Publicerad 2015-03-17

Ett omfattande värvningsfusk har upptäckts i Moderata ungdomsförbundet.

Aftonbladet kan avslöja att minst 170 medlemmar misstänks ha blivit medlemmar utan sin vetskap.

– Vi ser allvarligt på det här, säger Mufs generalsekreterare Dennis Wedin.

Tipsa |
Aftonbladet

Sedan en tid tillbaka pågår en intern utredning i Moderata ungdomsförbundet om ett omfattande fusk vid värvningar av nya medlemmar. Minst 170 personer misstänks i början av 2015 ha blivit inskrivna som medlemmar utan sin vetskap.

Händelsen har skett i en av ungdomsförbundets lokalavdelningar i Skåne.

Men problemet kan vara större än de 170 personerna. Muf genomför just nu en revision av alla medlemmar i föreningen för att se om de själva valt att gå med eller värvats utan sin vetskap.

– Det som har hänt är att det har framkommit felaktigheter i ett antal värvningar med kopplingar till en enskild person och en lokal förening. Så fort det framkommit misstankar om felaktigheter inledde jag en omedelbar granskning kring detta, säger Mufs generalsekreterare Dennis Wedin.

Inledde omgående en intern utredning

Han berättar att det i februari kom in ett antal nya medlemmar som omgående misstänktes vara felaktiga. Enligt vad Aftonbladet erfar hörde personer av sig till Muf och undrade varför de skrivits in.

– Det fattades omgående ett beslut från mig om att de inkomna namnen inte skulle registreras i medlemsregistret för året. Det har framkommit i vår interna granskning att det är en enskild person som försökt registrera personer som medlemmar men de här personerna har inte varit medvetna om detta. Vi ser allvarligt på det här.

Omgående fattade Muf också ett beslut om att granska hela föreningen.

– När den är klar kommer vi ha sett till att medlemmarna i den här berörda föreningen aktivt ska ha tagit ställning för sitt medlemskap. Det får också visa om ytterligare åtgärder behöver tas så att det här inte ska upprepas, säger Wedin.

Han berättar att personen i fråga, som haft uppdrag både i Muf och Moderata Studenter, nu har lämnat både förbundet och samtliga sina uppdrag.

– Som en del av den här utredningen har han i samråd med mig begärt att begära utträde, säger Wedin.

Muf är i dag Sveriges största politiska ungdomsförbund med cirka 13 000 medlemmar. Varje år ansöker man, precis som många andra organisationer, om pengar från Ungdomsstyrelsen. 2014 fick man totalt 2,5 miljoner kronor i statsbidrag och lokala bidrag. Summan som delas ut beror bland annat på hur många medlemmar organisationen har.

Muf ska se över sina rutiner

Men trots det som hänt menar Dennis Wedin att Muf har bra koll på sin medlemskår.

– Vi har ett centraliserat medlemssystem sedan ett tag tillbaka, för att säkerställa att allting går korrekt till. Det här är en enskild person kopplad till en enskild lokalförening. I det här fallet har vi agerat snabbt för att förhindra felaktigheter.

Framöver kommer Muf-ledningen på central nivå att se över sina rutiner när det gäller värvning av nya medlemmar. Revisionen av den lokala föreningen ska vara klar innan halvårsskiftet.

I dag kostar det 40 kronor per år att bli medlem i förbundet.

– Det är viktigt att man betalar avgiften själv. Det är det som är det aktiva ställningstagandet. Vi har rutiner för att säkerställa det. Man får ett brev när man går med för att säkerställa att vi har en kontakt med medlemmen. Som en del i utredningen får vi se över rutinerna för att säkerställa att man kan undvika sådant här i framtiden, säger Dennis Wedin.

– Man kan betala via avi, sms, kort eller kontant. Vi tittar just nu på hur det gått till när det gäller dessa specifika fall som vi granskar.

Har ni polisanmält händelsen?

– Vi granskar just nu vad som skett, skulle det dyka upp någonting som tyder på att brott begåtts tittar vi givetvis närmare på det.

Även Moderaternas distrikt i Skåne håller sig informerade om det som har hänt.

– Jag har fått viss information, men jag har inte varit involverad. Det är våra tjänstemän som skött hanteringen av det hela, säger ordförande Lars-Ingvar Ljungman.