Försvaret: ”Sker misstag hos oss också”

Uppdaterad 2014-11-07 | Publicerad 2014-10-20

Försvaret tvingades i går erkänna att de gått ut med fel information om var bilden på den misstänkta ubåten togs.

Först sa presschefen till SVT att det var en medveten lögn för att inte ”hjälpa främmande makt”.

Men insatschefen menar att allt bara var en miss.

– Rätt många människor har jobbat fyra dygn i sträck med det här, säger Anders Grenstad som höll i presskonferensen.

Försvarsmakten presenterade den suddiga bilden som ett tänkbart bevis för att Sverige har haft påhälsning av en främmande ubåt.

Aftonbladet har pratat med ”Erik” som tog bilden. Han är säker på sin sak – det var en ubåt han såg försvinna ner i vattnet.

I samband med att bilden visades upp på en presskonferens offentliggjorde försvaret kartor där platsen som det misstänkta föremålet siktats på var utmärkt med en röd ring. Men platsen på Jungfrufjärden utanför Dalarö var felutmärkt.

Till SVT sa presschefen Philip Simon att det var en medveten strategi för att inte ”hjälpa främmande makt”.

– Vi borde ha varit mer tydliga om detta.

”Skulle gjort större ring”

Men konteramiral Anders Grenstad, den ställföreträdande insatschefen som höll i den aktuella presskonferensen, säger att han aldrig avsåg att vilseleda.

– Strax innan presskonferensen jobbade jag hårt för att få fram den bild som var tagen på det här undervattensföremålet. Jag fokuserade inte på hur vi hade lagt ringarna.

Han säger att avsikten var att ge ”tillräckligt mycket information, men inte ge en eventuell motståndare några fördelar”. Med ringarna ville han visa på ett ungefär var det misstänkta föremålet hade siktats – inte ange den exakta positionen.

– Det skulle jag ha varit mycket tydligare med på presskonferensen. Det var inte en medveten lögn.

– Jag skulle ha gjort en större ring som omfattade även var observationen skedde.

Inte heller försvarets röda ringar på Kanholmsfjärden och Nämdöfjärden anger några exakta positioner för observationer av misstänkta föremål, säger Anders Grenstad.

Efter missen räknar han med att hans uttalanden framöver kommer att nagelfaras noggrannare.

– Men du får inte glömma bort, rätt många människor har jobbat fyra dygn i sträck med det här, det sker misstag hos oss också.

Gripenplan övervakade

Ubåtsjakten pågick med oförminskad styrka under gårdagen. Sökningarna koncentrerades kring vattnen utanför Nynäshamn och försvaret valde under flera timmar att spärra av ett stort område kring alla militära fartyg. Under flera timmar fick civila båtar inte komma närmare än 10 000 meter – sex distansminuter – från operationsområdet.

Även luftrummet spärrades av och flera Gripenplan uppges ha övervakat platsen.

När Aftonbladet vid 15-tiden närmade sig de militära fartygen i området kring Danziger Gatt tilläts vi komma så nära som 400 meter innan korvetten Visby via radion meddelade att vi inte fick ligga närmare än 1 000 meter.

Hävde avspärrning

Sammanlagt rörde sig mellan fem och tio militära fartyg och minst en militär helikopter i området. Vid 18-tiden i går kväll hävdes avspärrningarna helt. Försvarsmakten vill inte ange någon orsak till varför de plötsligt ville arbeta helt ostört.

Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan, tolkar avspärrningarna på två sätt.

– Antingen behöver man vara i fred och vill undvika störningsljud från andra båtar. Eller så förberedde man en vapeninsats, säger han.

Göran Frisk, tidigare ubåtsjägare, tycker det är "mycket intressant" att restriktionen på vattnet är hävd.

– Förbuden hade man för att undvika att man störde en vapeninsats. Har man hävt det har man konstaterat att man inte hade någon kontakt, eller till och med konstaterat att ubåten har smitit.

Hur tolkar du det?

– Jag skulle tro att man har gått ner i en spaningsfas. Man har konstaterat att man inte har något skarpt läge, och letar nu i större områden.

Kan det ha genomförts en vapeninsats?

– Det tror jag inte. Då hade man anmält det direkt. Förr i världen när vi gjort vapeninsats var moment ett att man skickade information till högkvarteret.

Försvarsmakten vill inte kommentera varför restriktionen hävdes.

Följ ämnen i artikeln