Spelet bakom Skyttedals utspel

Uppdaterad 2018-09-06 | Publicerad 2014-08-29

Experten: "Ingen bra dag för Hägglund"

KDU-basen Sara Skyttedal mörkade flyktingutspelet till sista stund.

Hon hyllades av SD – men sågades av Göran Hägglund.

Aftonbladet har kartlagt spelet bakom KD-sprickan.

Under fredagen publicerade DN Debatt en artikel av KDU-ordförande Sara Skyttedal, om att Sverige "seriöst måste börja diskutera var gränsen går för hur många flyktingar vi kan ta emot".

Artikeln väckte starka reaktioner, även bland toppar inom KD. Ella Bohlin twittrade att hon "mådde illa". Desirée Pethreus "skämdes" och sa till Aftonbladet att utspelet var helt bedrövligt.

Kritiserad av partiledaren

Även Göran Hägglund sågade artikeln när Aftonbladet träffade honom under en valturné på Västkusten.

– Det vi behöver en diskussion om är hur vi bäst tar emot människor. Det kräver ansträngningar, men att vi ska hjälpa till är ställt utom all tvekan, sa han.

Samtidigt har företrädare för Sverigedemokraterna uttalat sig positivt.

Pressekreteraren Martin Kinnunen twittrade: "Om KD anammade ungdomsförbundets politiska inriktning skulle man lätt kunna fördubbla sitt väljarstöd" och till Aftonbladet har mängder med SD-sympatisörer hört av sig och hyllat Skyttedal. "Äntligen har andra partier vaknat", skriver en "SD-väljare".

– Jag tror att Göran Hägglund blev bekymrad när han öppnade tidningen i morse. Skyttedals utspel går emot hans egna politiska linje. Så Hägglund blev säkert besviken. För samtidigt som KD balanserar på riksdagsspärren så måste han nu hantera den här splittringen, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare. 

På sociala medier uppstod också snabbt frågan hur förankrat ungdomsförbundets utspel egentligen var i moderpartiet.

"Aldrig fått så många tackmejl"

KDU är ett fristående förbund – men Skyttedal sitter med i partistyrelsen och partiet har antagit ett valmanifest och som Skyttedal står bakom.

Skyttedal uppgav för Aftonbladet att hon hade förvarnat KD:s partiledning i torsdags kväll.

– Jag informerade partisekreteraren och har förankrat det här i mitt förbund genom ett beslut i förbundsstyrelsen.

Vad har reaktionerna varit i dag?

– Jag har under mitt politiska engagemang aldrig fått så många tackmejl som jag fått i dag.

Enligt Skyttedal kommer mejlen från väljare och även internt från personer inom KD.

När Aftonbladet träffade Göran Hägglund fick KD-ledaren frågan om det fanns några planer på att stoppa artikeln. 

– Då var artikeln redan inskickad och godkänd av debattredaktören på Dagens Nyheter.

Men fanns det någon tanke på att försöka stoppa debattartikeln?

– Det kan jag inte svara på. Jag fick info via partisekreteraren om den. 

Informerades i förväg

Fredrik Hardt, pressekreterare hos KD, bekräftar att partiet fick information om debattartikeln i förväg.

– Vi fick reda på att den var inskickad för publicering i går kväll men har inte fått någon information innan dess.

Hur agerade partiet då?

– Hur vi agerade vet inte jag. Det är tydligt att vi agerat i dag och att vi dessutom har vart informerade om att den var inskickade men i övrigt så har vi inte haft någon information om det.

Fördes någon dialog med partiledningen om det här? Skyttedal sitter ju ändå i partistyrelsen?

– Det vet jag inte exakt, eller det är det vi kan säga. Jag kan inte gå in mer i detalj kring de sakerna.

En av Skyttedals företrädare på KDU-ordförandeposten 2008-2011 är Charlie Weimers, i dag kommunalråd i Hammarö kommun. Weimers arbetar även som politisk sakkunnig åt KD-ledaren Göran Hägglund.

Påminner om SD

Weimers var en av grundarna till nätverket Engelbrekt, som uppmärksammats för sina nationalistiska inslag i början av 2000-talet.

Flera experter som Aftonbladet har varit i kontakt med ser nu likheter med artikeln på DN Debatt. 

– Jag kan känna igen Skyttedals retorik med den från Engelbrektstiden. Nu verkar det som att KDU ger sig tillbaka in på en bana med nationalism och konservatism, åtminstone i sättet de utåt kommunicerar kring flyktingfrågan. Det här är en retorik som påminner mycket om SD, säger Richard Slätt, tidigare chefredaktör på Expo.

Nätverket Engelbrekts syfte var att genom idéer och personliga kontakter främja konservatism bland unga inom de etablerade partierna, främst Kristdemokratiska Ungdomsförbundet men även Moderata ungdomsförbundet.

Tog avstånd

– Som jag kommer ihåg det jämförde vi Engelbrekts formuleringar kring invandringen med SD:s dåvarande partiprogram. Och Engelbrekt hade knappt bemödat sig att ändra. Det var eller mindre avskrivet, ord för ord. Charlie Weimers hade aldrig kunnat vara med i KD i dag om han inte så tidigt gått ut och tagit avstånd från sitt engagemang i nätverket, säger Richard Slätt.

Även migrationsrättsexperten Louise Dane jämför KDU:s sätt att resonera med SD:s, eftersom man blandar ihop asylfrågan med integrationsproblematik:

– Om vi ska begränsa flyktingmottagandet på det sätt som SD och KDU föreslår kan det endast göras genom att bryta mot de FN- och EU-överenskommelser vi anslutit oss till, säger hon.

Men Sara Skyttedal håller inte med om att hennes retorik påminner om SD:s:

– I min värld är det väldigt uppenbart att det jag går ut med är radikalt annorlunda än SD:s inriktning som går ut på att stoppa invandringen. Jag tar upp förslag på hur vi ska klara invandringen. När jag tar upp faktiska problem och lösningar så talar de om att invandrarna är problemet. Det är en väsenskild inriktning.   

Aftonbladet har sökt Charlie Weimers för en kommentar.