Förslaget: Gör kött till specialkost

Publicerad 2018-08-20

Vänsterpartiet i Linköping vill ta bort köttet från den ordinarie maten i kommunens verksamheter. En vegetarisk mat ska vara basen och kött ska ses som specialkost, föreslår partiet i en motion till kommunfullmäktige.

I förra veckan skickade Vänsterpartiet i Linköping in en motion till kommunfullmäktige, skriver Corren. I den föreslår man att kommunens verksamheter ska “övergå till att ha den vegetariska maten som bas”. Kött ska därmed ses som specialkost.

– Om man som kommun ska påverka våra utsläpp så är det absolut viktigaste att man ser över vad man köper in och konsumerar. Genom att övergå till vegetariskt som bas så kan vi minska köttkonsumtionen och de som äter dagligen i kommunen får ett positivt exempel, säger Jessica Eek, gruppledare för Vänsterpartiet i Linköping.

Vill att kött blir festmat

Det är viktigt att kommunen arbetar för att få ner konsumtionen av kött menar Jessica Eek. Hon tänker att kött i stället ska ses som något festligt man kan äta ibland. Men vilka skäl ska man ange för att få äta kött om förslaget blir verklighet?

– Att man tycker att kött är en viktig del av ens matkonsumtion, precis som det funkar med vegetarisk mat i dag. Vi vill bara ändra normen, säger Jessica Eek.

I motionen trycker man på att nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser kommer från djurproduktion. Hur mycket ett kommunalt förslag skulle minska utsläppen är inte helt klart.

– Kanske, i runda slängar, 15 procent i kommunen också då. Det är väldigt svåra siffror att räkna på men vi kan åtminstone göra något lokalt, säger Jessica Eek.

Moderaterna är kritiska

Förslaget har ännu inte diskuterats i kommunfullmäktige men Moderaterna i Linköping är kritiska.

– Vi tycker inte att det är ett bra förslag, jag vet inte vad man ska uppnå med det. Kött är inte att betrakta som specialkost, säger Paul Lindvall, gruppledare för Moderaterna i Linköping.

De har föreslagit detta av klimatskäl, hur ser du på det?

– Visst är det så att det finns klimateffekter av mat men vi tycker att det är rimligt att skolorna serverar kött och vi ser inte det som problematiskt, säger Paul Lindvall.

Moderaterna tycker således inte att kött ska försvinna som bas i kommunens verksamheter men lyfter vikten av ett brett utbud där vegetarisk mat ingår.

– Vi vill se ett ökat inslag av ekologisk och närproducerad mat. Vad som är viktigt är väl i så fall att fundera på vad djuren har för förhållanden, säger Paul Lindvall.