Karolinska visste att skandalkirurgen var misstänkt för brott

Av: Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP TT/NTB SCANPIX
Paolo Macchiarini.

NYHETER

När Karolinska institutet anställde Paolo Macchiarini visste man om att han utreddes för brott i Italien.

Ändå framhärdade man, skriver Svd.

När Paolo Macchiarini blev aktuell för en anställning på KI var han belastad med grova brottsmisstankar i Italien.

Enligt patientuppgifter skulle kirurgen erbjuda människor privata operationer, i vissa fall för en ersättning på nära 1,5 miljoner kronor.

Brottsmisstankarna i Italien omfattar – fallet är ännu inte avslutat – bedrägeri och vilseledande av patienter.

Bad om stöd i Italien

Detta var väl känt i KI:s ledning och för att brottsutredningen inte skulle sätta käppar i hjulet för stjärnrekryteringen skrev tre av de ivrigaste förespråkarna, prefekten Li Felländer Tsai, enhetschefen Lars-Olaf Cardell och docent Mats Holmström ett brev till den lokala politikern Enrico Rossi, som hörde till Macchiarinis varmaste beundrare.

I brevet förklarade de att de ”informerats om den besvärliga situation” som Paolo Macchiarini befann sig i ”på ett olyckligt sätt”.

De bad att Rossi skulle skriva ett brev där han förordade ett samarbete mellan KI, Karolinska sjukhuset och Paolo Macchiarini.

En månad senare anställdes Paolo Macchiarini och ytterligare ett par månader därefter opererades den första plaststrupen in i en patient utan föregående forskning eller tillstånd.

Ska utreda brott och cv

Anders Hamsten har tidigare sagt till Aftonbladet att han nu i veckan ska få en rapport avseende Paolo Macchiarinis cv som enligt en artikel i Vanity Fair inte alls stämmer med verkligheten.

Nu säger han i ett mejl till Svd att en utredning om brottsmisstankarna i Italien och hur rekryteringen gått till också ska utredas.

Paolo Macchiarini är också föremål för polisutredning i Sverige avseende brott mot läkemedelslagen och grovt vållande till annans död.

Paolo Macchiarini skriver i ett mejl till Svd att alla anklagelser är falska.

Publicerad: