Får fängelse för Nyköpingsbomb

Publicerad 2015-07-16

Två 27-åringar dog i explosionen i Brandkärr

Två unga män dödades när en sprängladdning detonerade av misstag i en lägenhet i Brandkärr i mars.

Nu har domen mot de två som senare åtalades för att ha hjälpt till att tillverka den fallit.

Båda får fängelse.

Två 27-åriga män dog i en kraftig explosion i en lägenhet i Brandkärr i Nyköping i början av mars. En analys av en expert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som gjordes senare visade att man skulle ha behövt en riskradie om 300-600 meter om en bomb av samma storlek skulle underröjas.

Två åtalades

Experten menade att bomben hade kunnat döda många fler och att det vid en detonation fanns risk för att stora splitter skulle kunna döda eller skada en människa på flera hundra meters håll.

Samtidigt tror polisen att männen som dog jobbade med att färdigställa bomben när den plötsligt detonerade av misstag.

I juni åtalades två andra män, 21 och 30 år gamla misstänkta för att ha medverkat i tillverkningen av sprängladdningen, för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott.

NN (30-åringen) och NN (21-åringen) har tillsammans och i samråd med andra under perioden 4 januari 2015 till den 2 mars i bland annat Nyköping sammanställt samlingar av information, skaffat och förvarat sprängkapslar, sprängmedel, verktyg och andra hjälpmedel, skaffat och lämnat en fjärrutlösare samt tillverkat en kraftfull fjärrutlöst sprängladdning”, skrev åklagaren i stämningsansökan.

Får fängelse

Som bevismaterial finns bland annat omfattande brottsplatsundersökning som ska visa att lägenheten använts för bombtillverkningen, internetsökningar på hur man tillverkar bomber, samt ritningar över hur sprängladdningen skulle konstrueras.

I dag föll domen.

30-åringen döms för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse till fängelse i ett år och tio månader. 21-åringen döms för samma brott samt misshandel och våld mot tjänsteman till fängelse i två år.

Båda förnekade brott även om de medgav vissa omständigheter. De två har bland annat menat att de inte visste att 27-åringarna som dog höll på att tillverka en bomb.

Men tingsrätten tror inte på dem och hänvisar till vad som kom ram under utredningen och rättegången.

”NN (30-åringen) och NN (21-åringen) måste alltså åtminstone - när de på olika sätt bidrog till projektets framskridande - ha varit införstådda med att det var fråga om att, på det sätt som sedemera också kom att ske, tillverka en bomb”, skriver rätten i domen.

Sofia Roström Andersson

Följ ämnen i artikeln