Här klär sig eleverna svart – i kampen mot trakasserier

Publicerad 2018-02-02

Med inspiration från kända skådespelare från Hollywood bestämde sig eleverna på gymnasiet Katedralskolan i Linköping för att sätta ner foten. Under fredagen bar flera av dem svart med budskapet Time's Up, skriver Corren.

– Nu har det kommit fram så många historier i och med MeToo. Vi vill säga att det här måste få ett slut, säger Astrid Fredriksson, 17, från elevkårsstyrelsen till Aftonbladet.

Vid årsskiftet startade Time's Up (”tiden är ute”) för att ta ställning mot sexuella trakasserier, diskriminering och misshandel. Hundratals kända skådespelare som Reese Witherspoon och Emma Stone stod bakom kampanjen och på gymnasiet Katedralskolan i Linköping förde man under fredagen vidare traditionen. Flera elever och några ur personalen klädde sig i svart för att markera.

– Vi fick idén att vi ville uppmärksamma det här engagemanget som Hollywoodstjärnorna kom på, säger Astrid Fredriksson, 17, som sitter i elevkårsstyrelsen och som var en av de som tog initiativet.

Astrid menar att de inte har några problem med trakasserier på Katedralskolan men att de ändå vill sända ut ett budskap till samhället.

– Vi tycker att det är viktigt att visa människor att vi ungdomar inte vill tolerera sexuella trakasserier, säger Astrid.

Efter höstens uppmärksammade MeToo-rörelse har det fortsatt med Time's Up. Den rörelsen handlar dock inte enbart om sexuella trakasserier och övergrepp utan även diskriminering och misshandel – ett budskap som även Astrid pratar om.

– Vi gör inte det här bara för kvinnors rättigheter, utan allas rättigheter.

Den manifestation som hölls under fredagen var inte den första för gymnasiet, tidigare har de även uppmärksammat MeToo. Då satte man upp en anslagstavla som allteftersom fylldes på med postit-lappar där eleverna fick dela med sig av budskap.

Backade av skolans personal

Någon som delar elevernas engagemang är skolbibliotekarien Lena Fogelberg, som också klädde sig svart under fredagen.

– Jag är född 1958, så de här frågorna går långt tillbaka för mig, säger hon till Corren.

Och hennes kollega Lars Håkansson som arbetar som lärare på skolan är inte sen att hålla med.

– Det så bra när det kommer från eleverna själva. Det finns ibland en jargong som vi behöver jobba med. Det gäller både killar och tjejer – och lärare, säger han till lokaltidningen.

Nöjd med dagen

På fredagskvällen berättar Astrid att hon och vännerna är nöjda med dagen. De har också fått höra många fina ord om initiativet.

– Det var väldigt många som hade på sig svart.