Försvunna ubåten – familjerna tappar hoppet

Uppdaterad 2017-11-24 | Publicerad 2017-11-23

Över en vecka har nu passerat sen ubåten ARA San Juan försvann cirka 310 kilometer från Argentinas kust.

Militären som leder räddningsinsatsen säger att syret kan vara slut. Och familjemedlemmar till de 44 personerna i besättningen har börjat tappa hoppet.

– De borde ha börjat söka på botten tidigare, säger Federico Ibañez vars bror är tekniker på ARA San Juan.

Militären misstänker att ubåten har sjunkit och att besättningen som finns ombord, börjar få ont om syre.

Däremot ska väderförhållandena i närheten av platsen där båten sjunkit vara optimala för sökinsatsen som militären leder.

Om ubåten har sjunkit och ligger på botten, har besättningen tillgång till syre som bör räcka i maximalt 10 dagar.

På torsdagen har det gått åtta dagar sen ARA San Juan försvann.

”Ingen kontakt”

I bästa fall, ligger ubåten och flyter någonstans och då kan besättningen ha lyckats hissa upp ett luftrör och därmed kunnat få in frisk luft in i farkosten.

Men vad som i själva verket har hänt med ubåten, är oklart.

– Vi har ingen kontakt, vare sig passiv eller aktiv, säger Enrique Balbi som är talesman för den argentinska flottan till CNN.

Det har gått rykten om att mystiska undervattensljud ska ha hörts från platsen där ubåten misstänks ha sjunkit. Men enligt Enrique Balbi ska dessa ljud inte ha kommit från ubåten.

”Brist på respekt”

Arbetet med att lokalisera och rädda ubåtens besättningen kommer att fortsätta under dagen. Området i vilket eftersökningarna genomförs är cirka 480 kvadratkilometer stort.

11 länder har bidragit med utrustning, personal och andra resurser för att hjälpa den argentinska militären med eftersökningarna.

Utanför flottans bas i Mar Del Plata, Argentina väntar besättningens oroliga familjemedlemmar. Det var hit ubåten var på väg när den försvann.

Frederico Ibañez är kritisk till militärens eftersökningsarbete. Han väntar på sin bror, Christian, som är radartekniker ombord på ARA San Juan.

– De andra släktingarna tror verkligen att allt kommer att bli okej. Men jag tror att flottan har fel som påstår att ubåten kan ligga på ytan. Det är brist på respekt. Om den hade varit på ytan, hade de hittat den, säger Frederico Ibañez.

Han menar att det tog alldeles för lång tid innan räddningspersonalen började söka på botten, istället för vid ytan.

– Om de hade börjat söka av botten tidigare, hade det kunnat bli annorlunda, säger Frederico Ibañez.

Ringde familjen

Eliana Krawczyk är officer ombord på den försvunna ubåten. Hennes bror sade tidigare i veckan att hans syster ringt hem till familjen bara dagar innan ubåten försvunnit och sagt att det var tekniska problem ombord på ubåten.