Dna hittat på demolerade regalier

TT

Publicerad 2019-02-14

Dna-bevis stärker åtalet mot en 22-årig man som misstänks för att ha stulit kungligt guld från 1600-talet vid en fräck kupp mot Strängnäs domkyrka.

Bilder visar stora skador på föremålen.

Enligt en komplettering som åklagare lämnat in till tingsrätten i Eskilstuna finns den åtalade mannens dna på två av de stulna föremålen. Från de stulna regalierna har man även kunnat säkra dna från en 26-årig man som 22-åringen uppger att han är vän med.

26-åringen och en 24-åring har häktats misstänkta för grovt häleri i samband med återbördandet av det kungliga guldet.

"Inga kommentarer"

I polisförhör vägrar 22-åringen att svara på frågor om varför hans och vännens dna finns på kungakronorna:

"Inga kommentarer", är allt förhörsledaren får ur mannen.

Mannens blod har hittats såväl i som utanför den monter där regalierna visades upp för allmänheten. Dessutom har man hittat hans blod på en cykel som ska ha använts som flyktfordon efter stölden.

Under den pågående tingsrättsförhandlingen har 22-åringen själv gett en lång redogörelse som ska förklara uppkomsten av alla de för honom graverande tekniska bevis som åklagaren har anfört. Han har medgett att han stulit cyklar och en båt som ska ha använts vid kuppen, men har konsekvent påstått att han inte ens har sett de stulna föremålen.

Skador för miljoner

De stulna regalierna, ett riksäpple och två kungakronor i guld, användes vid kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet. De har ett uppskattat försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, men anses vara kulturhistoriskt ovärderliga.

De stulna föremålen hittades under pågående rättegång och åklagarsidan fick då tio dagar på sig för fortsatta utredningsåtgärder.

I det material som åklagaren på torsdagen lämnade till tingsrätten finns bilder av de stulna regalierna som tydligt visar skador på två av föremålen. Det gyllene riksäpplet har delats på mitten och Karl IX:s begravningskrona har tryckts ihop ovanifrån.

I ett expertutlåtande står att "Kronringen som helhet är deformerad. Den är intryckt på flera ställen, framförallt på de båda långsidorna, en av deformationerna är en skada med hårda och kraftiga veck. Samtliga ståndare är deformerade och inböjda mot mitten, enstaka har mindre bristningar i brytvecken".

Samma expert uppskattar att föremålens värde har sänkts med flera miljoner kronor som en följd av skadorna.