Besviket Huawei avvisar USA-åtal

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Huawei avvisar anklagelserna. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Huawei avvisar anklagelserna. Arkivbild.

Den kinesiska it-bjässen Huawei uttrycker besvikelse över det åtal som lagts fram om bland annat brott mot Iransanktioner i USA, och avvisar alla anklagelser.

"Företaget förnekar att det eller något underbolag eller anknuten enhet har begått någon av dessa brott", heter det i en kommuniké.

Såvitt företaget känner till har inte heller finanschefen Meng Wanzhou, som på USA:s begäran sitter gripen i Kanada, begått något fel.

Åtalen presenterades av USA:s justitiedepartement på måndagen. I tretton punkter finns misstankar om bankbedrägeri och brott mot USA:s sanktioner mot Iran.

– Dagens åtal är en varning om att FBI inte tolererar att företag bryter mot lagen, förhindrar rättvisan eller äventyrar nationens säkerhet, sade FBI-chefen Christopher Wray på en presskonferens.

Greps vid flygbyte

I ett separat åtal anklagas Huawei för att ha försökt att stjäla företagshemligheter från konkurrenten T-Mobile.

Christopher Wray förklarar att flera års utredningsarbete ligger bakom de åtalen.

– Anklagelserna blottlägger Huaweis fräcka och envisa försök att utnyttja USA:s företag och finansiella institutioner, och hota den fria och rättvisa globala marknaden.

Meng Wanzhou – dotter till Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei – greps i Vancouver i Kanada i december, när hon skulle byta flyg.

Enligt USA:s federala åklagare är Meng Wanzhou misstänkt för att ha vilselett amerikanska banker om Huaweis affärer i Iran.

Huawei ska ha använt ett skalbolag i Hongkong för att sälja utrustning i Iran i strid med de amerikanska sanktionerna.

Meng Wanzhou är kvar i Vancouver i väntan på att en domstol ska behandla USA:s begäran om att få henne utlämnad.

Avskedad ambassadör

Vita huset vill stoppa amerikanska företag från att köpa komponenter från Huawei och uppmanar sina allierade att bojkotta bolagets teknik i framtidens mobilnät. Bland annat Australien, Frankrike, Kanada, Polen och Tyskland har eller överväger att vidta åtgärder mot det kinesiska bolaget.

Kanada har avskedat sin ambassadör i Kina, John McCallum, efter att denne kritiserat USA:s begäran om att Kanada ska utlämna Meng Wanzhou.

Ren Zhengfei själv har förnekat att Huawei spionerar eller samlar in information för den kinesiska statens räkning.

Publicerad:

LÄS VIDARE