Skolan ska låsa in elevernas telefoner

Uppdaterad 2016-08-19 | Publicerad 2016-08-18

En skola i Hedemora har fått nog av elevernas mobiler.

Nu förbjuder de telefoner på skoltid helt och hållet, skriver Dalarnas Tidningar.

– Det här är för elevernas skull, säger skolans huvudman Lillemor Gunnarsson till Aftonbladet.

Olympicaskolan i Hedemora har sedan tidigare haft en restriktiv hållning till mobiler. Eleverna från förskolan till sjätte klass har inte fått använda dem alls på skoltid, medan årskurs sju till nio haft mobilförbud på lektionstid.

Men när höstterminen startar på måndag får samtliga elever lämna in telefonerna när de kommer till skolan på morgonen för att få tillbaka dem när de går hem.

– Självklart är det här för elevernas skull. Vi tycker inte att telefoner hör hemma i klassrummet, säger skolans huvudman Lillemor Gunnarsson.

”Telefoner är inget undervisningsverktyg”

Beslutet togs före sommarlovet i samråd med skolans rektor och utvecklingsråd.

– Telefoner är inget undervisningsverktyg. Vi har laptops och Ipads för att söka information. De behöver inte ha sina privata mobiler, säger Lillemor.

Hon säger dessutom att alla elever inte har egna telefoner.

– Vi kan inte förutsätta att alla har det. Om vi då tillåter dem bidrar vi till ett utanförsskap.

Eleverna kommer inte heller att få tillgång till sina mobiler på rasterna, utan de kommer att hållas inlåsta hela dagen, vilket Dalarnas Tidningar har rapporterat om.

– Det hänger ihop med vår profil: idrott, lek och rörelse. På rasterna har vi andra aktivteter som pingis, ishockeyspel, volleyboll och fotboll.

Varför är det bättre att eleverna spelar pingis än använder sina telefoner?

– De har roligt tillsammans i stället för att sitta på rad och titta i sina telefoner. Dessutom undviker de att få hot och tråkiga kommentarer på nätet.

Är det inte risk att de får hot och tråkiga kommentarer i verkligheten i stället?

– I verkligheten märks det mycket bättre. På vår skola har vi ett jättestort arbete med just den biten, vi agerar direkt när någonting händer.

”Befrias från missbruket”

Enligt Lillemor är föräldrarna glada över skolans nya policy, men eleverna är mer skeptiska.

– De säger att det aldrig kommer att fungera, men jag säger att det kommer det visst. Vi får se hur de reagerar på måndag när de kommer.

Själv tror hon att det kommer att gå fint.

– Om du har en fyraåring med napp kanske du vill att barnet ska sluta med det. Då lägger man undan nappen några dagar. Sedan glömmer barnet bort den och blir befriad från ”missbruket” eller vad man ska kalla det för, säger hon.

Följ ämnen i artikeln