Tegnells glädjebesked om påsken

Uppdaterad 2021-02-05 | Publicerad 2021-02-04

Nu kommer glädjebeskedet som många väntat på.

I påsk kan vi nämligen träffa våra äldre släktingar igen, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Om de fått båda sina vaccindoser då, ja.

På torsdagen kom nya besked om vilka som ska vaccineras mot covid-19 i fas 2. Bland annat flyttas åldersgruppen 65–69 år upp och även vissa riskgrupper inkluderas i den andra fasen.

Snart ökar dessutom tillgången på vaccin. Över en miljon doser väntas komma till Sverige i februari, och i mars 1,2 miljoner doser. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell betyder det att vi kan räkna med att kunna träffa vissa av våra äldre släktingar i påsk – beroende på hur snabbt regionerna får ut vaccinet.

–Om de fått båda sina doser då, ja. Men det kommer vara lite blandat, alla över 65 har troligtvis inte fått den andra dosen till april, säger statsepidemiologen.

Hittills har det varit en del frågetecken kring om man blir kallad till vaccinering eller inte. Många äldre undrar också om de måste använda digitala lösningar för att kontakta vården. Som det ser ut nu beror det på vilken region man bor i.

– I vissa regioner anmäler man sig själv och i vissa regioner blir man kallad, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Nya vaccingrupper

Folkhälsomyndigheten publicerade under torsdagen en lista på vilka riskgrupper som räknas in i de olika vaccinfaserna. Enligt Anders Tegnell ska det inte vara några tveksamheter om vilka personer som räknas in i de olika faserna, för vården ska ha koll på det.

Hur säkerställer man att de som blir vaccinerade är i en viss riskgrupp?

– Personerna ska vara journalförda. De är kända inom vården redan.

I vissa fall kommer familjemedlemmar till personer som tillhör en riskgrupp att vaccineras i fas 2. Även de kommer att få reda på när det är dags att få den första sprutan.

– Familjemedlemmar till personer i högriskgrupper kommer att få reda på det. Det handlar om en liten selekterad grupp som redan har tät kontakt med vården, säger Anders Tegnell.

Ingår familjemedlemmar i vaccinationsplanen i fas 3?

– Nej. Inte fas 3 i alla fall, för då blir den gruppen alldeles för stor.

Hur blir det med vaccin för personer under 18 år som tillhör en av riskgrupperna?

– Det kommer ske löpande, men de kommer framför allt att vaccineras i fas 3. I de fallen måste man göra en individuell läkarbedömning och väga riskerna mot varandra, säger Anders Tegnell.

I nuläget befinner sig Sverige fortfarande i första vaccinationsfasen. 276 008 personer har fått sin första vaccinspruta, vilket motsvarar 3,36 procent av befolkningen som är 18 år och äldre. 44 370 personer har hittills fått två doser.

 

ANNONS