Derek Chauvin kräver ny rättegång

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ex-polisen Derek Chauvin, 45, dömdes för mord efter George Floyds död.

Nu kräver han att rättegången tas om.

Advokaten hävdar att medieuppmärksamheten kring fallet berövade Chauvin en rättvis bedömning.

Derek Chauvin dömdes för två veckor för tre olika åtalspunkter som i svensk översättning rör sig i gränslandet mellan mord och dråp. Han ansågs skyldig av en enig jury och riskerar 40 års fängelse när han får sitt straff den 16 juni.

Rättegången kretsade till stor del kring en mobilfilm som visar hur Chauvin trycker sitt knä mot George Floyds hals i mer än nio minuter vid ingripandet i Minneapolis. 16 gånger under den tiden säger Floyd att han inte kan andas.

Derek Chauvin, 45, riskerar 40 års fängelse för mord på George Floyd.
Foto: AP/TT
Derek Chauvin, 45, riskerar 40 års fängelse för mord på George Floyd.
Foto: AP/TT
Under rättegången åberopade Chauvin sin rätt att inte vittna.

Filmen spreds i såväl sociala som traditionella medier kort efter dödsfallet i maj förra året och startade en våg av protester mot rasism och polisbrutalitet över hela USA.

Advokaten: ”Strukturfel”

Nu argumenterar Derek Chauvins advokat Eric Nelson för att att uppmärksamheten berövat hans klient en rättvis juridisk process. I en ansökan kräver han att hela rättegången tas om från början.

”Publiciteten var så genomgripande och så ofördelaktig före och under rättegången att det utgjorde ett strukturfel under förhandlingarna”, skriver advokaten i en inlaga till domstolen, rapporterar AFP.

Foto: AP
George Floyd blev 46 år gammal.

Det tog tid innan de tolv ledamöterna i juryn kunde vaskas fram. Efter domen har opartiskheten hos en av jurymedlemmarna ifrågasatts då hon fastnat på bild från en demonstration mot rasism.

Expert: ”Osannolikt”

Eric Nelson anser att juryn inte hölls tillräckt isolerad från mediebevakningen inför rättegången. Men det är enligt experter inte sannolikt att han får igenom sitt yrkande.

– Ribban är hög vad gäller felaktigheter som begås och att bevilja en ny rättegång. Sådana beslut är sällsynta, säger Jeffrey Frederick, expert på juryurval, till AFP.

En domare ska nu ta ställning till Derek Chauvins begäran.

Publicerad:

LÄS VIDARE