Attendo lovar öppenhet – duckar intervju och mörkar bonus

Vårdjätten: Kommenterar inte medarbetarnas ersättningar

Publicerad 2021-05-05

Attendos vd Martin Tivéus intygar att under hans ledarskap är ”öppenhet en hörnsten”.

Men vårdjätten mörkar hur mycket bonus de delat ut till sina verksamhetschefer under pandemin – samtidigt som ingen i ledningen vill ställa upp på en intervju med Aftonbladet.

– Att prata om öppenhet och inte svara på frågor i en intervju skapar en förtroendespricka, säger krisexperten Hampus Knutsson.

Aftonbladet har under de senaste veckorna granskat Attendo och avslöjat hur miljonbonusar delats ut till sex toppchefer för 2020 – samtidigt som vårdjätten fått 120 miljoner kronor i coronastöd av skattebetalarna.

Granskningen avslöjade även verksamhetschefernas hemliga bonusavtal – där det larmades om hur bonusjakten kan leda till underbemanning.

Attendo har bekräftat att det förekommer en rörlig ersättning till verksamhetscheferna, men vårdjätten har vägrat redovisa hur mycket som har betalats ut under 2020.

Vd:n Martin Tivéus har intygat att under hans ledarskap är “öppenhet en hörnsten för att vi hela tiden ska kunna förbättra oss”. Han har också uppgett att det är “viktigt” med en öppen kultur.

”Förtroendespricka”

Tivéus var en av de toppchefer som fick ta del av miljonbonusen – bland annat för att han uppfyllde kriteriet för medarbetarnöjdhet med 100 procent, enligt dokument från bolagets årsstämma.

– Det finns ingen kommunikation som kan göra det begripligt att man får mångmiljonbonusar samtidigt som man får enorma summor statligt stöd. Det hänger inte ihop. Det här med 100 procent medarbetarnöjdhet för tankarna till Nordkorea. Det låter som man kan kan ifrågasätta hur den undersökningen har gått till, säger Hampus Knutsson, krisexpert på kommunikationsbyrån Prime.

Under Aftonbladets granskning har ingen från Attendos ledning ställt upp på en intervju, trots upprepade förfrågningar.

– Att prata om öppenhet och inte svara på frågor i en intervju skapar en förtroendespricka. Man måste leva som man lär och man måste göra det som man säger, säger Hampus Knutsson.

Varken Attendos vd Martin Tivéus eller någon annan från ledningen vill bli intervjuad av Aftonbladet.

”Avböjer intervju”

Efter Aftonbladets första avslöjande och den växande kritiken ställde Attendos styrelseordförande Ulf Lundahl upp för en intervju med nyhetsbyrån TT.

I den sa han att styrelsen diskuterade om bonusen skulle betalas ut.

Också det faktum att bolaget fått statligt stöd och att ledningen skulle ha rätt till bonus var uppe i styrelsen, enligt Lundahl.

– Så gör vi alltid. Det är styrelsens viktigaste uppgift att utvärdera ledningen. Men beslutet blev alltså att ledningen skulle ha rätt till sin bonus.

Såvitt han minns var ingen emot, förklarade han.

Under gårdagen sökte Aftonbladet på nytt Attendo för en intervju – och med frågor om hur mycket som betalats ut i bonus till verksamhetscheferna under 2020.

Men företaget vägrade svara om summan – och varken styrelseordföranden eller någon annan i ledande ställning ville ställa upp på en intervju.

“Ulf Lundahl avböjer intervju och som vi tidigare har kommunicerat så kommenterar inte vi medarbetarnas ersättningar”, skrev Attendos presschef Makan Afshinnejad.

Flera riksdagspartier har reagerat starkt på Aftonbladets granskning och Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill ändra regelverket och dra tillbaka Attendos tillstånd att få verka inom äldrevården.

S-toppen Aida Hadzialic reagerade även på hur Attendos ledning undviker att svara på frågor om bonusarna.

”Driver man skattefinansierad verksamhet ska offentlighetsprincipen gälla. Att vägra svara på frågor om bonusar i miljonklassen på grund av ”tyst period” när man fått 120 miljoner kronor i krisstöd från de svenska skattebetalarna är respektlöst”, skrev hon på Twitter efter Aftonbladets avslöjanden.