Nyheter

Sju mordförsök – men inget svar på "varför"

Av: 

TT

NYHETER

En 22-årig man åtalas för sju mordförsök efter knivdådet i Vetlanda. Men frågan om "varför" kvarstår. Det fanns inget terrormotiv, enligt utredningen.

– Han har inte lämnat något rimligt eller närmare motiv överhuvudtaget, säger kammaråklagare Martin Svensson.

Det var sju män i olika åldrar som attackerades med kniv i centrala Vetlanda en eftermiddag i början mars. Överfallen skedde under kort tid, och på flera platser. Fyra av männen fick livshotande skador.

22-åringen har genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk när knivdådet skedde. Mycket talar för att det också kommer att göras en större rättspsykiatrisk undersökning.

– Generellt ska man nog vara lite försiktig med att fästa för stort avseende vid uppgifter från den misstänkte gärningsmannen, säger Martin Svensson, som är en av åklagarna i målet.

Spår på kniven

Svensson vill inte uttala sig om hur 22-åringen ställer sig till anklagelserna om mordförsök.

– Han har i förhör vidgått att han attackerat några personer med kniv, påpekar Svensson dock.

Men själva händelseförloppet anses vara klarlagt.

– Vi bedömer bevisläget som gott. Det finns klara redogörelsen från målsägandena, och stark teknisk bevisning. Kniven finns i beslag, och det har säkrats spår från den. Det finns också GPS-positioneringar från en telefon som den misstänkte gärningsmannen hade på sig när han greps, säger Martin Svensson.

Minst två av männen fick ta emot flera knivhugg, enligt åtalet vid Eksjö tingsrätt.

Polisen kom till platsen cirka 16 minuter efter det första larmsamtalet och kunde sedan gripa 22-åringen inom några minuter. I samband med gripandet blev den misstänkte skjuten i ena benet av polisen.

Ingen koppling

Den yngste av de attackerade männen är i 35-årsåldern. Den äldste är i 75-årsåldern.

Utredarna har inte hittat någon koppling mellan brottsoffren och 22-åringen. Allt pekar på att de valdes ut slumpvis.

Något terrormotiv, som exempelvis att injaga fruktan hos en befolkning, eller försöka tvinga myndigheter till vissa handlingar, har inte heller kunnat påvisas.

– Polisens utredning visar, enligt min uppfattning, att inget tyder på att detta är ett terroristbrott, eller att det finns terrormotiv. Den bedömningen delar också Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål och Säkerhetspolisen. I annat fall hade det varit de som utredde händelserna, säger Martin Svensson.

Yrkar på utvisning

22-åringen har tidigare dömts för ringa narkotikabrott. Straffet blev dagsböter.

Han kom till Sverige som flykting 2016. När dådet skedde väntade han på svar efter att ha ansökt om förlängt uppehållstillstånd. Åklagarna yrkar nu på att 22-åringen ska utvisas från Sverige på livstid.

Om den åtalade enligt en större undersökning är allvarligt psykiskt störd, är det sannolikt att han döms till rättspsykiatrisk vård.

Rättegången startar nästa fredag. Den kommer att hållas i en säkerhetssal i Jönköpings tingsrätt.

TT Nyhetsbyrån har sökt 22-åringens advokat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

22-åring åtalas för knivattacken i Vetlanda