LO vill ha rättviseskatt för miljonärer

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2021-05-08

LO-ordföranden Susanna Gideonsson och 14 förbundsordförande föreslår nytt skattesystem. Arkivbild.

LO vill se ett rättvisare skattesystem med hårdare beskattning på inkomster över en miljon kronor, höjd kapitalskatt, återinförd arvs- och gåvoskatt och höjd fastighetsskatt

Dagens skattesystem är både orättvist och ohållbart, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson tillsammans med 14 förbundsordförande på DN-debatt.

Enligt LO är det orimligt att en undersköterska i Bräcke och en snickare i Åsele kan betala mer i inkomstskatt än en person på Östermalm som lever på avkastningen av sin förmögenhet. Eller att en villa i Danderyd har samma fastighetsavgift som ett radhus i Värnamo.

Förutom att vara orättvist är skattesystemet otillräckligt för att finansiera välfärden, enligt LO.

För att trygga kommunsektorns finansiering måste staten därför ta ett större finansieringsansvar för välfärden, anser LO. Statsbidragen måste höjas och kommunalskatten bli jämnare mellan kommunerna.

Avskaffa jobbskatteavdraget

På inkomstskattesidan vill LO se en särskild "rättviseskatt'' på inkomst av tjänst över en miljon kronor om året. Jobbskatteavdraget bör avskaffas och ett förvärvsavdrag lika för alla former av förvärvsinkomster införas.

Dagens skattereduktioner och skatteavdrag ska stramas åt. "De orättvisa rut- och rotavdragen bör exempelvis slopas", skriver LO.

Kapitalbeskattningen bör bli enhetlig och höjas till 35 procent. Alla särregler för beskattningen av fåmansbolag bör slopas.

Höjd fastighetsskatt

Dagens fastighetsavgift, som infördes när fastighetsskatten avskaffades, bör ersättas med en markskatt på småhus och bostadsrätter. Beskattningen ska ske i proportion till bostadens värde. För att skydda normalinkomsttagare bör skatten begränsas i förhållande till inkomsten.

De avskaffade arvs- och gåvoskatterna vill LO återinföra, dock bara på större arv.

Efter krisen behöver Sverige en nystart med omfattande investeringar i såväl välfärd som infrastruktur för att klara klimatkrisen, framhåller LO.

''Vi behöver ett skattesystem som kan möta dessa behov, som gynnar vanligt folk i stället för eliten, och som gör det möjligt för Sverige att återigen bli världens mest jämlika land", skriver artikelförfattarna.