Svenska Linn, 26, undviker centrala Belfast efter upploppen

”Orolig för att det ska spridas till oskyldiga”

Uppdaterad 2021-04-12 | Publicerad 2021-04-11

BELFAST.

Nordirland skakas av de värsta oroligheterna på flera år.

Svenska Linn, 26, har undvikit centrala Belfast de senaste veckorna.

– Blir det bara värre så får vi flytta tillbaka till Sverige, säger hon.

De senaste två veckorna har varit de mest våldsamma i Belfast på flera år. Brexitgränsen mellan Nordirland och resten av Storbritannien har fått unionister att starta protester som utmynnat i kravaller. Demonstranter har tänt eld på både bilar och bussar och kastat stenar och bensinbomber mot poliser – som svarat med vattenkanoner.

Linn Ahlberg, 26, från Örebro, bor i ett radhus i södra Belfast med sin sambo Matthew och hunden Ollie. De senaste veckorna har de undvikit stadens centrala delar.

– Vi har bestämt att vi åker inte in till stan. Vi håller oss här, säger Linn.

– Vi bor på andra sidan stan men vi åker inte åt det hållet överhuvudtaget just nu. Vi åker bara bort från det. Vi älskar att upptäcka staden och gå till olika parker och så, men nu får man verkligen välja vart man åker. Man får vara försiktig och ha ögonen öppna hela tiden.

Linn Ahlborg, 26, bor i ett radhus i södra Belfast med sin sambo Matthew och hunden Ollie.

Orolig för upptrappning

Linn har under sina tre år i Nordirland vant sig vid att det då och då kan vara oroligt kring gränserna mellan de unionistdominerade kvarteren och de områden som domineras av nationalister. Men det har aldrig haft samma omfattning som de våldsamheter som nu skakar staden.

– När det pågår så länge så blir man lite orolig för att det ska fortsätta, bli större och spridas till oskyldiga som inte vill ha med det att göra, säger hon.

Linn tror att ilskan på gatorna till stor del beror på att unionister är rädda att gränsen till resten av Storbritannien innebär ett steg från den brittiska unionen och ett steg närmre ett enat Irland. Men Nordirlands hårda coronarestriktioner kan också ha bidragit till frustrationen.

– Det verkar mest vara ungdomar som är ute, kanske med föräldrar som eggar på dem, säger hon.

– Jag tror att det är många som är uttråkade. Vi har haft lockdown sedan i december här och det känns som så lång tid. Vi har sett ganska många klipp från upploppen som cirkulerar på Facebook och den större delen som varit där var också folk som var nyfikna ville se vad som hände.

Oroligheter i Belfast hör till vanligheten berättar Linn Ahlborg – men aldrig i den omfattning som nu.

”Mycket rykten”

Bland boende i Belfast har det de senaste veckorna också varit viktigt att granska all information i sociala medier kritiskt.

– Det är väldigt mycket rykten som går och det gör ju en ännu mer orolig, säger Linn.

Efter att prins Philip dött på fredagen avstannade protesterna något under helgen. Men enligt unionister kan oroligheterna komma att fortsätta och eventuellt trappas upp – tills premiärminister Boris Johnson slopat gränsen mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

– När bussen brann sa jag och min sambo till varandra att om det blir värre så åker vi till hans mamma som bor lite utanför Belfast, säger Linn.

– Och skulle det sedan fortsätta att bli värre och värre, då flyttar vi tillbaka till Sverige.