Boris Johnson: ”På måndag går jag till puben”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson höll under måndagen presskonferens där han presenterade en rad lättnader gällande de engelska coronarestriktionerna.

Bland annat bekräftade han att frisersalonger, affärer och pubar får öppna på måndag - men om engelsmännen kommer kunna åka utomlands i sommar är fortfarande ovisst.

Boris Johnson höll tillsammans med Sir Patrick Vallance, vetenskaplig chefsrådgivare, och Chris Whitty, epidemiolog, presskonferens om ändringar av Englands coronarestriktioner.

För tillfället bötfälls engelsmän som utan en skälig anledning försöker ta sig utomlands med 5 000 pund, och under måndagen sa premiärministern att det ännu är för tidigt att säga om internationella resor kommer kunna genomföras under sommaren. Det omtalade så kallade ”traffikljussystemet” för utlandsresor kommer inte att presenteras före den 17 maj.

– Jag önskar att jag kunde ge er mer information om vad man kommer kunna göra efter den 17 maj men vi är inte där än. Så fort vi har mer information så kommer vi att ge er besked, säger Johnson.

Pubar kan öppna nästa vecka

Boris Johnson bekräftade däremot att England från och med den 12 april går in i fas två av fyra i smittskyddsplanen och att bland annat affärer och restauranger kommer kunna öppna igen.

– Jag kan bekräfta att vi kommer att kunna öppna campingplatser, djurparker, frisersalonger och självklart - pubträdgårdar, säger Boris Johnson.

– På måndag kommer jag själv att gå till en pub och på ett ansvarsfullt sätt föra en öl till mina läppar, fortsätter Johnson.

Premiärministern understryker att det är viktigt att befolkningen fortsätter att ta sitt vaccin och även tar sin andra dos för att utvecklingen ska gå åt rätt håll:

– Snälla ta ert vaccin och ta er andra dos när det är er tur.

När epidemiologen Chris Whitty fick ordet så sa han att vaccinationsprogrammet har varit lyckat.

– Över 31,6 miljoner har fått sin första dos, säger han.

Publicerad: