Obama sågar den svenska strategin: Verkar inte fungera

Tidigare presidenten: Sverige försöker uppnå flockimmunitet

Publicerad 2020-10-16

Barack Obama sågar Sveriges sätt att hantera coronapandemin.

Det säger han nu i podcasten Pod save America.

– Jag tycker inte det har visat sig fungera, säger han.

Huruvida den svenska coronastrategin – utan hårda nedstängningar och karantänsregler – har varit lyckad, är en omstridd fråga. Nyligen fick vår unika strategi hård kritik av professorn Andrew Ewing.

Och nu sällar sig alltså USA:s tidigare president till den skara som inte tror på den.

I en intervju med podcasten Pod save America ifrågasätter den tidigare presidenten republikanernas och Trumps förhållande till fakta. Obama, som tidigare kallat Trumpadministrationens coronahantering för en ”kaotisk katastrof”, tar upp coronapandemin som ett exempel.

– Säg ”ja, covid-19 är ett verkligt stort problem, en allvarlig sjukdom. Här är vetenskapen vi kan komma överens om det”, säger han.

Barack Obama sågar Sveriges coronastrategi.

”Jag håller inte med om det”

Det är då han kommer in på den svenska strategin.

– Sen har du ett land som Sverige som säger ”vi ska försöka bekämpa det här med flockimmunitet”.

– Jag håller inte med om det och tycker inte att det har visat sig fungera. Men vi är i alla fall inom samma verklighet i vår debatt.

Enligt Folkhälsomyndigheten är den svenska strategin inte att uppnå flockimmunitet. De menar att den svenska strategin handlar om att vidta åtgärder som vi kan lära oss leva med, då coronaviruset kommer att finnas med oss en längre tid.

En tidigare granskning som Aftonbladet gjort visar dock att flockimmunitet diskuterades i en mejlgrupp bestående av experter och myndigheten.

– Vår strategi har alltid varit att hålla nere smittspridningen så mycket som möjligt, utan att vidta åtgärder som får extrema negativa effekter, sa Anders Tegnell om den svenska strategin då.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen