Varnar för falska coronabrev

Utger sig för att komma från Folkhälsomyndigheten

Publicerad 2020-11-28

Region Norrbotten har fått kännedom om ett förfalskat brev som skickats till mottagare i Luleå.

I brevet, som utger sig för att komma från FHM, står det att personen har smittats av covid-19 och bör stanna hemma.

– Följ inte instruktionerna i brevet utan gör i stället en polisanmälan, varnar säkerhetschefen Rickard Stewén.

Under fredagen gick Region Norrbotten ut med en varning till sina invånare. Varningen gäller ett förfalskat brev som en person i Luleå fått skickat till sig. I brevet står det att mottagaren blivit utsatt för covid-19-smitta och att hen ”ska stanna hemma och inte gå utanför dörren” i väntat på att Folkhälsomyndigheten ska ta kontakt ”för vidare information”.

Men ett sådant brev har aldrig skickats från Folkhälsomyndigheten.

– Vi har varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten och varken de eller vi bedriver smittspårning på det sättet. När man läser noggrannare förstår man av språk och formuleringar att det är påhittat, säger Rickard Stewén, säkerhetschef för Region Norrbotten.

Det här förfalskade brevet hamnade i Luleå-familjens brevlåda häromdagen.

”Kan ha skickats ut till fler”

Vem som i själva verket ligger bakom brevet, och vilka som är motiven, har inte uppdagats. Men Rickard Stewén har sina misstankar.

– En sak skulle ju kunna vara att man kontaktar den här familjen efter två dagar och försöker lura till sig uppgifter om bank-id eller annan känslig information.

Än så länge känner regionen bara till ett hushåll som fått brevet skickat till sig.

– Men det kan naturligtvis ha skickats ut till fler än dem, säger Stewén.

”Tråkigt”

Regionen säger att de ser ”ytterst allvarligt” på brevet och uppmanar alla som får ett liknande utskick att göra en polisanmälan.

– Det är väldigt tråkigt att det finns de som försöker utnyttja den svåra situation vi befinner oss i just nu. Till dig som fått ett brev vill jag säga att du inte behöver följa instruktionerna i brevet utan i stället ska göra en polisanmälan, säger Rickard Stewén.

Rickard Stewén, säkerhetschef för Region Norrbotten.