Psykologen Siri Helle om oron i coronatider – frågor & svar

Publicerad 2021-02-25

Siri Helle är legitimerad psykolog, författare och föreläsare.

Över ett år med coronapandemin – och ljuspunkterna är tyvärr få just nu, vilket kan göra att vardagen känns tung.

Att känna sig orolig och lite deppig är inte konstigt. Men vad kan man själv göra för att må lite bättre?

I dag gav Siri Helle, legitimerad psykolog, författare och föreläsare, sina bästa råd, och svarade på frågor från läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Siri Helle
    25 feb 2021

    Tack för i dag! Om du vill ha råd eller tips på hjälplinjer dit man kan ringa, läs mer på Stödlista för psykisk hälsa i kristid. Ta hand om er!

  • Susanne Wixe
    25 feb 2021

    Nu måste vi avsluta dagens chatt med psykologen Siri Helle.

    Tack alla ni som varit här, och läs gärna Siris svar här nedanför där hon ger många bra tips på hur man kan må lite bättre nu i coronatider.

  • 25 feb 2021

    Vad göra när man inte kan sova riktigt ?ca 1,5 tim sen vakna upp ca 1tim sover sen ca 1tim så håller det på vecka ut och in. Jag sover inget dagtid lägger mig kl halv 11-11. Har aldrig haft svårt att sova förr.

    Sömnlös

    När man känner sig orolig, stressad eller nedstämd så är det vanligt att man får svårt att sova. Det händer alla ibland, men om du haft sömnsvårigheter i flera veckor så kan du kontakta din vårdcentral för stöd och behandling. Läs mer om sömn och sömnproblem på 1177.se

    Siri Helle
  • 25 feb 2021

    Hej Siri,

    Det är så att jag alltid har för vana att resa bort minst 3 gånger per åt för att få det miljöbytet mitt sinne och min kropp behöver. Nu har jag inte kunnat resa någonstans och det känns tufft med jobbet då man behöver anpassa sig till olika förhållanden hela tiden. Jag känner mig klaustrofobisk hela tiden och orkar inte göra något förutom att gråta och ligga på sängen så fort jag kommer hem. Jag mår verkligen jättedåligt.

    Utmattad tjej

    Det låter som att du mår jättedåligt. När det har gått så långt att man är nere och/eller har ångest större delen av sin vakna tid, då är det läge att kontakta vården. Ring 1177 för hänvisning eller boka tid hos din vårdcentral.

    Siri Helle
  • 25 feb 2021

    Jag handlar, hämtar post och paket, kastar sopor, gör bankärenden mm åt äldre föräldrar som inte vågar gå ut. Är enda barnet och ingen att byta av med. Det tar så mycket tid och energi. Jag vill hjälpa men kan inte heller hjälpa jag känner mig utnyttjad. Har egen familj och heltidsjobb. Vad ska jag göra, jag orkar inte mer snart.

    Sanna

    Bra att du lyssnar på dina signaler! Det är fint att hjälpa men det kommer till en punkt när man måste dra en gräns för sin egen hälsas skull.

    Många kommuner och hjälporganisationer erbjuder det stöd som du ger dina föräldrar. Kolla på stödlistan för mer info eller ring kommunen.

    Siri Helle

Siri Helle är legitimerad psykolog, författare och föreläsare. Till vardags arbetar hon inom primärvården med KBT-behandlig av stress, depression och relationsproblem.

Siri Helle är bland annat även faktagranskare för 1177 Vårdguiden inom området psykisk hälsa, och arbetar med projektet ”Uppdrag psykisk hälsa” och den stödlista för psykisk hälsa i samband med covid-19 som finns på projektets sajt.

Läs mer om Siri Helle här.

 

Många känner sig nedstämda under coronapandemin.

ANNONS