Svenonius: Vi hanterar konsekvenserna av Sveriges strategi

Uppdaterad 2020-12-17 | Publicerad 2020-12-16

Läget för vården i Stockholm beskrivs som det svåraste i modern tid.

Den högst ansvariga regionpolitikern – Irene Svenonius – lägger en stor del av ansvaret på Folkhälsomyndigheten som hon anser missbedömde den andra vågen.

– Regionerna styr inte över Sveriges coronastrategi och hur den påverkar smittspridningen men vi hanterar och ansvarar för konsekvenserna av den.

Larmen om den ansträngda vården i Stockholm har överröstat varandra de senaste dagarna. Under en pressträff i går gav hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson en nattsvart bild över läget:

Behovet av vård är historiskt högt och det finns inga tecken på att det minskar.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) säger till Aftonbladet att det som gör läget så ansträngt nu jämfört med i våras är att fler stockholmare söker vård och att vårdpersonalen är mycket tröttare.

Svenonius har enligt sin pressekreterare inte möjlighet att ställa upp på en intervju men godtar att svara på frågor via mejl.

I april utökade regionen antal iva-platser till 250, i dag är det fullbelagt med 160. Varför utökar inte regionen antal platser nu när läget nu är så ansträngt?

– Vilken kapacitet vi har är hela tiden en balansgång för att säkerställa att så många stockholmare får vård som möjligt. Vi har i dag kommit till den punkten att beslut fattats om att planerad vård som kan vänta ställs in. Detta för att omfördela personal från alla regionens aktörer, såväl privata som offentliga, och därmed kunna utöka iva-kapaciteten ytterligare, säger hon.

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M).

Missbedömde andra vågens omfattning

I en intervju med Expressen i våras sa Irene Svenonius att regionen lyckats ställa om vården för att klara det stora antalet coronasjuka. Hon såg detta som ett bevis på att man i vardagen inte behöver en organisation planerad utifrån krig eller kris.

På frågan om regionen nu saknar förmågan att ställa om svarar hon att kapaciteten utökas successivt i takt med ökande vårdbehov.

– Skillnaden jämfört i våras är att våra medarbetare har jobbat länge nu under ett otroligt hårt tryck. Men som konstaterats av statsministern tidigare under dagen missbedömde regeringens myndigheter den andra vågens omfattning. Så nu skalar vi upp ännu mer.

Tär på krafterna för alla

Är inte detta ett bevis på att organisationen inte var så väl fungerande som du i våras gav sken av?

– Ska vi ha en pandemi som löper under flera år är det klart att vi måste förändra hur vården organiseras. Men där är vi inte ännu. Vi är en lärande organisation och vet i dag mycket mer om viruset och hur det ska behandlas.

Svenonius tar som exempel bristen på skyddsmaterial i våras och att regionen nu tagit beslut om att utöka lagerhållningen.

– Vi har fått ett sjukvårdsbehov som vi inte sett på flera generationer. Trots det kan jag konstatera att Sveriges regioner fortfarande håller för trycket nästan ett år in i pandemin. Men det tär på krafterna för alla, säger hon.

Vi behöver dig

Är personalkapaciteten sämre nu än i våras och vad beror det på i så fall?

– Våra medarbetare har arbetat länge och hårt nu och jag har full förståelse för att de är trötta, de är människor inte maskiner. De måste få chans till återhämtning.

Svenonius vänder sig direkt till de som har en sjukvårdsutbildning men inte jobbar i vården.

– Nu har du möjlighet att göra en insats för många, hjälp till – vi behöver dig.

Finns det något du kunde ha gjort annorlunda för att undvika det läge vi nu har hamnat i?

– Absolut. För Region Stockholms del handlar det om att vi borde haft större lager av skyddsutrustning, vi har det nu men vi borde haft det innan pandemin. Dessutom visar Ivo:s granskning att det finns äldre på särskilda boenden som inte fått egen individuell bedömning, vilket inte är acceptabelt. Min utgångspunkt är att varje ansvarig politiker alltid måste se vad som kan göras bättre och prestigelöst måste kunna ta emot kritik, det är en del av lärandet i verksamheten.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.