Loulou Lamotte header Headerfilm för intervju med Louise "Loulou" Lamotte för projektet MIX av Nicole Gustafsson och Mysia Englund

LOULOU LAMOTTE

”Mitt liv har präglats av att jag både är vit och svart”

VI ÄR EN AV TIO SVENSKAR
– en serie om att ha mixad bakgrund

av Mysia Englund och Nicole Gustafsson
Foto och video: Magnus Wennman

”Mitt liv har präglats av att jag både är vit och svart”

Hennes pappa är från USA, hennes mamma är svensk. Men LouLou Lamotte har en stark koppling till den turkiska kulturen tack vare sin bonuspappa.

– Under min uppväxt kände jag mig mer turkisk än amerikansk.

Hur var det för dig att växa upp som mixad i Sverige

– Jag umgicks med andra mixade barn, det var inga konstigheter oss kompisar emellan. Som barn tänker man ju inte på sånt. Det var inte förrän man blev lite äldre man fattade att det var en grej.

På vilket sätt var det en grej?

– För mig handlade det ju främst om mitt utseende, att jag är halvsvart och halvvit. För mina kompisar som var mixade men blonda och blåögda var det inte på samma sätt. Jag fick ju hela tiden frågan ”Var kommer du ifrån egentligen?”.

Hur kändes det?

– Jag hade lite svårt att förstå det eftersom jag är född och uppvuxen i Malmö. Det borde inte vara några konstigheter med att jag kan flytande svenska. Jag växte upp med min svenska mamma, min amerikanska pappa åkte tillbaka till USA innan jag föddes. Han skulle komma tillbaka men det blev aldrig så. När jag var några månader gammal träffade min mamma en ny man som var turk, Savas. Han blev min pappa. Under min uppväxt kände jag mig mer turkisk än amerikansk.

På vilket sätt kände du dig mer turkisk?

– Jag växte ju upp med min baba, som jag kallade honom för. Vi var så nära och så lika på många sätt. Han var närvarande i mitt liv tills han gick bort 2008. På något sätt känner jag mig nog fortfarande turkisk. Förutom det svenska har ju det turkiska varit mig närmast. Jag älskade honom, musiken och maten. Han ägde en turkisk restaurang så det var mycket turkisk mat när jag växte upp. Vi var i Turkiet väldigt mycket och som barn förstod jag lite turkiska. Jag har inte bara haft en svensk familj. Jag växte även upp med den turkiska kulturen, vilket gav mig känslan av att inte vara helsvensk. Men ändå svensk.

Loulou med sin mamma och bonuspappa.

Hur har det påverkat dig?

– Om jag inte hade haft min baba i mitt liv hade jag nog inte reagerat lika starkt på mikrorasism eller mikroaggressioner. Han var en slags trygghet eftersom vi båda inte var helsvenska. När man känner sig lite annorlunda och utanför är det skönt att ha någon vid sin sida som förstår en. Man blir inte så ensam då.

Hur ser du på din amerikanska sida?

– Jag var väldigt arg på min biologiska pappa under väldigt många år för att han lämnade oss och för att vi inte hade någon kontakt när han levde. Men när jag var 19 år åkte jag till USA och bodde med min pappas familj i några månader. Jag träffade min farmor, mina fastrar och hela stora släkten. Det var inte förrän jag var där som jag kände en riktig samhörighet med min amerikanska sida. Vissa saker är ju genetiska. Jag hade nog inte fått min röst om det inte vore för min amerikanska pappa.

Har din svenskhet någonsin blivit ifrågasatt i din roll som sångerska och när du och The Mamas representerade Sverige i Eurovision?

– Inte internationellt, men det har varit många i Sverige som har ifrågasatt vår svenskhet. Man tycker att vi är icke-svenskar. Jag har behövt förklara att man är född och uppvuxen här några gånger. Men vi har fått 90 procent kärlek! Folk är väldigt positivt inställda till att vi är tre självsäkra kvinnor som bryter mot normen i det här samhället. De flesta är väldigt snälla.

Varför ville du vara med här och berätta om din mix?

– Mitt liv har präglats mest av att jag både är vit och svart. Men den turkiska delen har ju också påverkat mig. Framför allt kulturellt. Det är många som vill att man ska välja sida. Det finns en svårighet i det. Måste man välja? Man kan väl bara vara en mix av allt? För mig har det alltid varit en självklarhet att vi är många i Sverige som är från olika länder. Jag har inte tänkt på att andra kanske inte ser det. Så jag vill gärna vara med och lyfta det. Vi är ju en så stor del av Sverige. Och vi kommer att bli ännu fler.

Text: Nicole Gustafsson, Mysia Englund Foto och video: Magnus Wennman Videoredigering: Mysia Englund, Nicole Gustafsson, Filip Meneses Onlineredaktör: Stefan Sköld  Digital redaktör: Sofia Boström Design/UX: Daniel Kozlowski Utveckling: Ulrika Andersson, John Carehag  Redaktionell utvecklings­chef: Titti Jersler Editionschef: Mia Carron

Uppdaterad 2021-07-19 | Publicerad 2021-06-25

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET