Ryska vaccinet Sputnik V kan godkännas i EU

Erik Nilsson/TT

Publicerad 2021-03-04

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har påbörjat en så kallad löpande granskning av det ryska covidvaccinet Sputnik V. Arkivbild.

Sputnik V, ett ryskt vaccin mot covid-19, kan godkännas i EU.

– Vi behöver vaccin, så om det blir godkänt är det positivt, säger Charlotta Bergquist, Läkemedelsverkets vaccinsamordnare.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har påbörjat en så kallad löpande granskning av det ryska covidvaccinet. Granskningen är ett första steg mot ett eventuellt godkännande, men ännu är det för tidigt att säga om vaccinet faktiskt får grönt ljus i Sverige och resten av EU-länderna. Och hur lång processen kommer vara går inte att svara på i dag.

– Det finns inte en riktig tidtabell ännu, säger Charlotta Bergquist.

Liknar astravaccin

Sputnik V är det sjunde covidvaccinet i raden att utvärderas och hittills har tre stycken godkänts. Vaccinet har påståtts vara relativt billigt i sammanhanget och kräver inte samma nedkylning som flera andra vaccin.

– Det liknar mest vaccinet från Astra Zeneca, eftersom det är ett vektorvaccin. Skillnaden är att astravaccinet ges i två doser med samma stammar medan Sputnik V ges i två doser med olika stammar, säger Charlotta Bergquist.

I början av februari publicerade den ansedda vetenskapstidskriften The Lancet resultatet från en fas 3-studie som visar att Sputnik V ger 91,6 procents effektivitet, och att effektiviteten är lika stor bland äldre som yngre åldersgrupper.

"Experter – inte politiker"

Det ryska vaccinet var det första i världen som lanserades mot covid-19 – redan i augusti förra året. I många länder - i exempelvis Sydamerika, Afrika och Europa - är Sputnik V redan godkänt.

TT: Varför har det dröjt för EU till nu?

– Tillverkaren har inte haft så mycket data innan och de har ansökt först nu. Det är inte så att de har fått avslag innan. Man har gjort bedömningen att det nu finns tillräckligt med data för att kunna börja en nytta-riskbedömning, säger Charlotta Bergquist.

TT: Det har pratats om kyliga relationer mellan EU och Ryssland. Spelar det någon roll för processen?

– Nej, det ska det inte göra. Vi är experter, inte politiker, när vi gör vetenskapliga bedömningar.

ANNONS