Uppsalas makthavare: Det saknar jag mest nu under pandemin

Publicerad 2020-11-18

Vänner, familj och fysiska möten.

Det saknar flera makthavare just nu, visar Aftonbladets enkätundersökning.

– Det är tråkiga tider, säger kommunalrådet Stefan Hanna.

”I år går mina tankar till alla som har drabbats av pandemin på olika sätt. Hoppas att vi snart slipper eländet”, säger kommunalrådet Mohamad Hassan som smittats av covid under pandemin.

Det saknar jag mest nu under pandemin

Caroline Hoffstedt, kommunalråd (S) och ordförande i äldrenämnden: Att umgås med vänner i lite större sociala sammanhang.

Vivianne Macdisi (S), regionråd: Att träffa vänner.

Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande: Fysiska möten som ger mer möjlighet till dialog samt fritid med vänner och familj.

Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd: Att träffa familj, släkt och vänner! Jag saknar också möjligheten att träffa medborgare och dialogen med dem. Jag saknar också alla kollegor i Uppsala och i Sverige.

Therez Almerfors (M), kommunalråd: Mötet med människor, att få dela glädje och sorg med andra på samma plats. Den fysiska kontakten med Uppsalabor, familj och släkt. Men också det politiska finliret som blir lidande, det går inte att lika smidigt lösa utmaningar och problem som människor stöter på inom kommunens förvaltningar eftersom de små mötena och samtalet över en kopp kaffe uteblir. Att prata om svåra och viktiga saker utan att se och känna in hur det tas emot av de andra i ett beslutsärende är oerhört påfrestande för det digitala mötet ersätter inte fullt ut det fysiska.

Stefan Olsson (M), regionråd: Mina kompisar!

Jonas Petersson (C), gruppledare: Att kunna bjuda över vänner och grannar på en bit mat och lite sällskap utanför familjen.

Mohamad Hassan (L), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen: Att träffa folk, hälsa, krama och umgås. Det har jag verkligen saknat. Man ska inte underskatta den fysiska kontakten för människors välmående.

Helena Hedman Skoglund (L), kommunalråd och ordförande utbildningsnämnden: Som många andra är det möjligheten att mötas fysiskt, både i mitt politiska uppdrag och i privatlivet.

Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd: Att inte få träffa vänner på samma sätt som innan. Jag saknar att få kramas. Jag saknar härligt stora middagar och glitter och glamour. Jag saknar en härlig fest att se fram emot. Men jag saknar även att få umgås med släkt och vänner på det sätt man gjorde innan covid. Tyvärr kommer det dröja innan vi kan leva som förr igen.

Rickard Malmström (MP), kommunalråd och ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden: Jag klarar mig väldigt bra men saknar såklart det mänskliga mötet med personer jag jobbar med eller på andra sätt samverkar med i samhället.

Malena Ranch (MP), regionråd: Att träffa mina föräldrar och syskon och att umgås med vänner.

Jonas Segersam (KD), kommunalråd: Sociala kontakter irl – att kunna träffa släkten (som i den norska delen, svärföräldrar som exempelvis inte kunnat träffa vår son som föddes i somras ännu).

Linnea Bjuhr (SD), gruppledare: Att träffa och krama om nära och kära! 

Stefan Hanna, kommunalråd: Krama min mamma och vänner. Studiebesök inom äldreomsorg, skolor etcetera. Större sociala träffar i festlig miljö, till exempel dansträffar med många andra Uppsalabor.

Stina Jansson (F!), ledamot kommunalfullmäktige: Att umgås med många nära och kära, att kramas, och att gå på kulturevenemang.

Hanna Victoria Mörck (V), kommunalråd: Jag saknar att få träffa folk – vänner, släkten, studiebesök i verksamheter, medlemmarna i mitt parti, uppsalaborna… ja allt det som pandemin sätter stopp för. Att få träffas. Småprata om ditt och datt. Extra svårt har varit att inte få vara med när kära gått bort. Det är svårare att bearbeta sorg så. Folkmassor, karneval, sista april, midsommardansen!

Så umgås jag med vänner jämfört med tidigare

Hoffstedt: Väldigt begränsat. Försöker träffa vänner utomhus och går promenader.

Macdisi: Det blir mycket digitala och telefonkontakter istället.

Orring: Det blir inte lika mycket fritidsaktiviteter med grannar, vänner och bekanta. Vi har ett ganska stort umgänge där vuxna och barn umgås, det är satt på paus nu.

Ahlstedt: Mycket mer begränsat och i praktiken inte.

Almerfors: Jag och familjen är mycket utomhus och hösten är fantastisk så vi är mest för oss själva och går på utflykt med stormkök i svampskogen. Vi pratar digitalt med farmor och mormor mycket oftare nu när vi inte ses och med grannar umgås vi utomhus i våra trädgårdar, dricker kaffe, äter bakverk eller har AW på fredagseftermiddagen. Jag har aldrig haft så lite nära relationer med vänner och jag tycker att det är hemskt.

Olsson: Väldigt lite tyvärr. Nu under hösten har jag ställt in alla middagar, som jag ska gå på och som jag själv tänkte ordna. Kören ligger också nere. Jag lever mitt liv genom sociala medier för tillfället. Väldigt trist, men smittspridningen kan inte brytas på annat sätt.

Petersson: Endast med den närmsta familjen.

Hassan: När jag var sjuk i corona så var jag, min sambo och sonen isolerade i nästan fem veckor, efter det började jag leva ett så normalt liv som möjligt. Men nu när restriktionerna är hårda i Uppsala och jag inte vet om mina antikroppar fortfarande verkar så tar jag det lite lugnare.

Hedman Skoglund: Jag umgås utomhus med mina vänner och har också en del digitala träffar med kompisar. Vi gör bästa möjliga av situationen.  

Malmström: Jag umgås utomhus med distans under träningspass även annars med de flesta av mina kompisar, men andra vänner och familj, förutom min son som jag bor med, träffar jag i princip utomhus med distans, vandrar, friluftsgrillar, plockar svamp. Ett härligt sätt att umgås.

Sjöberg Högrell: Den stora skillnaden är att man nästan inte träffar några vänner. Under sommaren så bjöd vi några familjer på middag men det var utomhus och det var stort avstånd. Det nya är att umgås med sina vänner via zoom/teams och ta ett glas vin, det är trevligt men inte lika roligt som när man träffas på riktigt.

Ranch: De få personer jag träffar träffar jag utomhus där vi kan hålla distansen. Vänner och familj som bor längre bort har jag inte träffat på flera månader. Jag försöker hålla kontakt via digitala kanaler, men längtar efter att träffas på riktigt.

Segersam: Det blir huvudsakligen bara den närmsta familjen som vi umgås med – mina syskon och deras barn i Uppsala.

Bjuhr: Det blir mycket mer sällan, det har framförallt blivit färre lekstunder i kyrkan och på öppna förskolan med barnen och vänner till dem, vilket man saknar. 

Hanna: Träffar de flesta men det är inom de begränsningar som FHR kommunicerar. Sociala träffar inom Rotary har helt digitaliserats. Större middagsträffar med kompisar ställs in. Det är tråkiga tider.

Jansson: Vi umgås i regel utomhus under pandemin, och även ibland via digitala lösningar som Zoom eller Teams.

Mörck: För att klara svårigheter, så mår jag bra av att uppmärksamma små positiva saker i vardagen. I år har det varit skönt att få mer tid med min sambo, med naturen och att passa på att göra utflykter till till exempel Morga-Hage, Fullerö backar, Hagalund, Viks slott, och så semestrade vi i norra Dalarna i trakterna kring Malung och Lima.

Följ ämnen i artikeln