Friskola glömde vaccin och barn med skolios

Kritiseras för allvarliga brister i elevhälsan: “Stor hälsorisk”.

Publicerad 2023-05-12

En religiös friskola i Malmö har under flera års tid inte haft koll på barnens vaccinationer, visar anmälningar till IVO.

Elever med svår fetma och sneda ryggar har inte heller följts upp.

– Det var väl mänskliga faktorn. Som i många andra fall att saker kan fall mellan stolar, säger rektorn om bristerna.

Problemen tros ha pågått i åratal men upptäcktes först när barnen lämnat den aktuella grundskolan och börjat årskurs sju på andra skolor. Skolläkare och skolsköterskor på de nya skolorna reagerade på missar i vaccinationsscheman.

Barn hade utvecklat svår fetma, utan insatser från tidigare elevhälsan.

Läkare: ”Stor hälsorisk”

Flera anmälningar har nu gjorts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

“Detta utgör en stor hälsorisk för eleverna” skriver en skolläkare, som tagit emot elever med fetma och misstänkt skolios.

Enligt skolläkaren finns ”risker för att en sned rygg ej har röntgats och fått vidare utredning och eventuellt behov av barnortoped i tid”. Läkaren skriver att det är oklart om friskolan följt svenskt vaccinationsprogram, då man inte inhämtat vaccinationsunderlag från BVC, och att man nu måste överväga kompletterande doser.

Fick inte vaccin mot livmoderhalscancer

En anmälare larmar om att skolan missat att ge en elev rätt doser av Gardasil, vaccin mot livmoderhalscancer, i tid. Det ska ges i årskurs 5.

Skolsköterskor har vid journalgenomgångar även hittat slarv med tillväxtkontroller.

“När det har framkommit avvikande resultat på hälsossamtal så som övervikt, fetma, sned rygg har detta inte följts upp av skolsköterskan och remitterats vidare som det ska” skriver de till IVO.

När Aftonbladet pratar med rektorn på skolan medger han att kritiken stämmer men att skolan har utrett bristerna, på IVO:s inrådan.

– Den utredningen är redan färdig, det har skolläkaren skött, den biten är avklarad. Vi har åtgärdat det som inte hade fungerat. Det är kanske inte så jättemycket allmänintresse för Aftonbladet tänker jag, säger han.

Rektorn: ”Problemet röjt ur vägen”

När vi ber om att få prata med den ansvariga skolläkaren säger rektorn att det inte går, då läkaren är inhyrd och arbetar på många skolor. Han vill inte heller dela med sig av den interna utredningen.

– Nej vi är ju en friskola, vi behöver inte det. Vi har annat vi håller på med just nu.

Hur kom det sig att man hade brustit?

– Det var väl mänskliga faktorn. Som i många andra fall, saker kan falla mellan stolar. Men jag har inte så mycket mer att säga om just den här saken. Problemet är liksom röjt ur vägen.

Men för de elever som inte fått sina vaccinationer eller lider av skolios är det väl inte röjt ur världen?

– Men nu upptäcktes det ju. Så nu har man gjort kontroller i efterhand i alla fall. Men jag har inte så mycket mer att säga om den här saken. Jag sitter lite med annat nu.

Skolor brister i elevhälsan

Aftonbladets genomgång av IVO-handlingar från 2022 visar att fler skolor anmälts för allvarliga brister inom elevhälsan.

Några exempel:

  • En skola i Vansbro kommun har inte utfört kontroller av syn, hörsel, rygg och tillväxt på hundratals elever. Orsaken anges vara brist på sjuksköterska. Vissa årskullar har inte vaccinerats i tid. Skolan har Lex Maria-anmälts.
  • I Salem har en undervisningsgrupp på 35 elever i behov av särskilt stöd inte fått några insatser från elevhälsan på fyra år, från 2017 till april 2021. När nuvarande skolsköterskan tillträdde kom det fram att eleverna varken fått vaccinationer eller hälsosamtal. Kommunen ser allvarligt på händelsen och har Lex Maria-anmält
  • En skolsköterska i Södertälje beskriver en orimlig arbetssituation, där hon har ansvar för cirka 600 elever. På grund av en otrygg miljö på skolan söker många barn stöd hos elevhälsan, som saknar resurser.