Tåglarmet inför jul: ”Redo för det värsta”

Publicerad 2022-11-25

Järnvägstrafiken byter it-system – mitt i julruschen.

Nu rasar SJ mot Trafikverket och varnar för störningarna som kan drabba resenärer.

– Vi gör det vi kan från vårt håll och rustar med bussar i mängder som vi aldrig gör annars, säger presschefen Tobbe Lundell.

Den 11 december kommer Trafikverket byta ut it-systemet för järnvägstrafiken för att bättre kunna planera vilka tåg som går var och när.

Med bara två veckor kvar till upprustningen som beskrivits som ”ett paradigmskifte inom svensk järnväg” slår tågbranschen nu larm.

– Det ser ut att vara en väldigt lång väg kvar innan alla buggar och processer är på plats och vi är oroade över hur det ska gå, säger Lina Lagerroth, näringspolitisk expert på branschorganisationen Tågföretagen.

Hon anser att kommunikationen med Trafikverket brister.

– När det gäller jul och nyår har vi fortfarande inte fått fullständiga färdplaner. Det är oroande att vi inte kan sitta tillsammans med Trafikverket och planera för scenarion om systemet inte håller.

Tobbe Lundell.

”Bussar i mängder”

SJ:s presschef Tobbe Lundell utesluter inte att jultrafiken kan drabbas av störningar när det nya systemet ska komma på plats.

– Vi är allvarligt oroade för att det ska uppstå störningar. Julhelgen är våra största och viktigaste resdagar på året och vi förbereder oss på det värsta, men hoppas på det bästa, säger han.

– Vi gör det vi kan från vårt håll och rustar med bussar i mängder som vi aldrig gör annars. Det kommer inte att räcka, men det kan lindra eventuella förseningar.

”Kommer inte hinna”

Så här kan det se ut när tågtrafiken är utsatt.

SJ anser att systemskiftet i grunden är positivt och kommer innebära fördelar, men att Trafikverket agerat för långsamt.

– Vi får inte någon respons på vår vädjan om att antingen skynda på processen eller skjuta upp planeringen. Vi har fortfarande inte fått de sista delarna av systemet och nu är det två veckor kvar innan det är skarpt läge. Vi kommer inte hinna genomföra systemintegrationen för en trygg driftssituation, säger Tobbe Lundell.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson säger att han förstår oron, men att man utgår från att systemet kommer att fungera från start.

– Det vi jobbar på är att det ska rulla den elfte, men jag har full förståelse för att de är oroliga. Det är ett system som inte existerar någon annanstans på jordklotet och har man inte sett det eller jobbat i det innan då finns alltid en utmaning.

– Vi känner oss trygga med att det ska fungera, sedan kan det uppstå något någon gång, men som det ser ut nu är det inget som säger att det inte ska fungera.

Följ ämnen i artikeln