Specialstyrkornas strategi: ”Slå till överraskande och sedan försvinna”

Publicerad 2022-12-08

Efter misstänkta attacker mot flygbaser inne i Ryssland kommer uppgifter om att ukrainska specialförband på rysk mark ska ha styrt drönare mot de ryska flygbaserna.

– Strategin är att välja mål på djupet, slå till överraskande och sedan försvinna, säger Joakim Paasikivi på Försvarshögskolan.

Följ ämnen
Ukraina

Enligt obekräftade uppgifter ska ukrainska drönare ha attackerat ryska flygbaser, djupt inne i Ryssland. New York Times har källor som menar att ukrainska specialstyrkor har befunnit sig på plats inne i Ryssland och styrt drönarna mot målen.

Om det nu är ukrainska specialförband som agerar inne i Ryssland menar Joakim Paasikivi, lärare i militärstrategi på Försvarshögskolan, att sådana förband är motsvarande specialförbanden som finns i såväl Sverige som Storbritannien eller USA.

– En av huvudteserna här är att man från Ukraina skickat specialförband för att operera långt in i Ryssland. Det är 50 mil till ena flygplatsen och 70 mil till den andra. De är högt utbildade specialiserade soldater, säger Joakim Paasikivi.

”Opererar i små grupper”

Inom Ukrainas försvarsmakt finns specialförband organiserade både inom underrättelsetjänsten och inom armén i syfte att operera i hemlighet utan att någon ska veta vem, var eller hur.

– Lever de så djupt inne i Ryssland har de troligtvis civila kläder och standardfordon.

Rent spekulativt skulle det enligt Paasikivi kunna röra sig om enheten Alpha, som han menar är ”de bästa av de bästa”.

– De opererar i små grupper, kanske om fyra, de kan hantera alla typer av vapen, språket och uppträda på ett sätt som inger förtroende, där de kan smälta in i omgivningen utan att bli upptäckta.

Vanliga personer

Det är alltså inte frågan om några biffiga killar, enligt Paasikivi, utan om ”helt vanliga” personer som lätt kan misstas för att vara civila invånare. Paasikivi beskriver det som en styrka för just de ukrainska specialförbanden.

– Strategin är att välja mål på djupet, slå till överraskande och sedan försvinna.

Men alldeles oavsett hur det hela har gått till ser han det som ett fiasko för Ryssland.

Om det visar sig att Ukraina ligger bakom attackerna är det en ny utveckling i kriget där Ukraina slår tillbaka mot ryska robotangrepp mot ukrainska infrastrukturen. Men det är också en fråga om vilka förmågor Ukraina har, som Ryssland nu kommer behöva börja förhålla sig till.

– Teoretiskt sett är räckvidden till Moskva och strax bortom. Då måste man från rysk sida börja fundera på hur man ska förstärka luftförsvaret och hur man ska motivera det för det ryska folket, och hur man ska svara Ukraina.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Tre explosioner på flygbaser

Uppgifterna om explosionerna på de ryska flygbaserna kom på måndagen och tisdagen.

Vid minst en av flygbaserna förvarar Ryssland strategiska bombflyg av samma typ som ska ha använts för kryssningsrobotangrepp mot Ukraina. Enligt experter som Aftonbladet pratat med är det inte osannolikt att Ukraina anfallit de ryska flygbaserna som ett svar på de ryska attackerna mot ukrainsk infrastruktur.

Ukraina har inte kommenterat händelserna.