Därför ska du sluta använda kokosolja

Publicerad 2017-06-21

Kokosprodukter marknadsförs ofta som ett hälsosamt alternativ – såväl vad gäller matlagning som skönhetsprodukter.

Men nya forskningsrön pekar i en annan riktning, rapporterar CBS News.

American Heart Association väljer att uppdatera sina rekommendationer till följd av nya studier kring kokosolja. Nu vill organisationen avråda från att använda sig av det populära stekfettet i matlagning.

Det är ingen skillnad på det och exempelvis vanligt smör – trots att en studie i New York Times nyligen visade att 72 procent av amerikanerna tror att kokosolja är nyttigt, till skillnad från 37 procent av de dietister som tillfrågats.

– I verkligheten består kokosolja till 80 procent av mättat fett. Det är jämförbart med till exempel smör, som består av 60 procent mättat fett, säger Tara Narula, medicinsk expert på CBS.

Rekommenderar jordnötsolja

Det är med anledning av den stora hypen kring kokosolja som American Heart Association väljer att göra ett tydligt ställningstagande i frågan om kokosolja.

Istället uppmanas den som vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar att använda sig av vegetabiliska oljor baserade på exempelvis raps, jordnötter eller soja.

– Olivolja och avokado är också bra, inte riktigt lika bra, men fortfarande ganska bra, säger Narula.