Strömmen slet sönder Gustavs armar – nu får företaget betala företagsbot

”Smärtan går inte att beskriva, jag brann inombords”

Publicerad 2020-03-18

Byggarbetaren Gustav Östermyr, 22, fick en elstöt på 20 000 volt som slet upp huden på hans armar och fötter.

Nu har företaget Serneke dömts till 400 000 kronor i böter för bristande ansvar på arbetsplatsen.

– Det här hade aldrig behövt hända, säger Gustav Östermyr.

Det var för snart tre år sedan som Gustav Östermyr, då 19, och en kollega på Alingsås fogtjänst brandtätade dörrar på en arbetsplats i Lerum. Plötsligt smällde det till och Gustav fick en elstöt på 20 000 volt rakt genom kroppen.

– Det går inte att beskriva smärtan, jag brann inombords. Enligt min kollega stod hela jag i lågor. Jag faller ihop på golvet, men jag är medveten hela tiden och minns att jag tänker: om jag somnar nu så kanske jag aldrig vaknar, säger Gustav Östermyr.

Gustav fördes i ambulans till Sahlgrenska universitetssjukhuset efter olyckan. Tre år senare är han ännu inte helt återställd.

Släckte halva Lerum

Byggarbetarna hade ovetandes gått in i Lerum energis elcentral. Den informationen fick de aldrig av Serneke, det företag som de utförde jobbet åt.

– Platschefen gav oss nycklarna och sa ”det är ingen fara, ni kan gå in”, inget om att det var en elcentral. Elen var luftburen så jag behövde inte röra vid något för att få ström i mig, säger Gustav Östermyr och tillägger att halva Lerum blev strömlöst när det hände.

Han fördes i ilfart med ambulans till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– De fick klippa upp armarna för att musklerna expanderat så mycket.

Tre år, ett flertal operationer och otaliga rehabtimmar senare är han ännu inte helt återställd.

– Jag har svårt med finmotorik, som att knyta skorna, jag har nästan ingen känsel i ena handen och när det är kallt ute får jag ont i armarna. Men jag är tacksam att jag lever.

”En riskfylld bransch”

Nyligen kom domen från Alingsås tingsrätt. Den slår fast att platschefen inte gett kollegorna tillräcklig information om hur arbetet skulle utföras och Serneke döms att betala 400 000 kronor i företagsbot.

– Vi anser att vi har levt upp till lagkraven. Men vi tänker att det är en beklaglig och tragisk händelse som orsakat stort lidande för Gustav, säger Johan Live, kommunikationschef.

Enligt honom har Serneke sett över sina säkerhetsrutiner och skyddsregler sedan olyckan.

– Det är en riskfylld bransch med stort fokus på säkerhet, trots det händer tyvärr olyckor.

Gustav Östermyr är glad att Serneke dömts, även om han inte tycker att 400 000 kronor är ett så hårt straff.

– Men jag hoppas att det här bidrar till att det aldrig händer igen och att de skärper sina regler. Byggbranschen är riskfylld, men det är ju skillnad på olyckor och olyckor. Det här hade inte behövt hända.

Serneke har överklagat till hovrätten.