M-toppens klargörande: ”Ingen uppmaning”

Publicerad 2020-04-07

Carl Johan Sonesson (M)

Carl Johan Sonessons (M) rekommendation att skåningar ska resa i länet möttes av kritik.

Även om han välkomnar naturutflykter menar han att det misstolkats.

– Det är ingen uppmaning, säger Sonesson.

Det var i en intervju med Sydsvenskan som regionråd Carl Johan Sonesson (M) uttalade sig om synen på resor i påsk.

– Res gärna i påsk, men res bara inom Skåne, var budskapet från Sonesson.

När det hela lyftes i Aftonbladets dagliga coronachatt var kritiken från läsarna också rejäl.

För Aftonbladet utvecklar Carl Johan Sonesson det hela och pekar på att människor ska vara restriktiva till att resa men om man beslutar sig för att göra någon utflykt ska man göra den i Skåne.

”Med sunt förnuft”

– Man ska hålla sig inom närområdet men Skåne är inte särskilt stort. Så håll er i Skåne är min uppmaning. Nu under påsken är det jätteviktigt, säger Carl Johan Sonesson.

Han menar att hans tidigare uttalande kan ha lett till misstolkningar.

– Det är ingen uppmaning. Utan på en fråga om man ska resa i Sverige så sa jag att man ska resa inom Skåne i så fall. Absolut inte utanför Skåne. I så fall är det misstolkat.

Folkhälsomyndigheten har avrått från icke-nödvändiga resor till andra regioner, vilket han menar att det är av yttersta vikt att respektera.

– Man kan resa inom Skåne men med sunt förnuft. Man kan ta bilen ut till bokskogen eller ta en promenad längs havet. Det tycker jag absolut. Men man ska inte in i folksamlingar eller sitta på inrikesflyg eller inrikeståg upp till Stockholm.

”Får skilja på saker”

Han utvecklar sitt resonemang:

– Det betyder inte att man ska företas att gå ut i naturen i Skåne. Man får skilja på saker och ting och inte läsa in i det att man ska kunna göra en utflykt på ett bra och klokt sätt inom Skåne.

Att människor enbart ska stanna i sina hem under påsken är inget budskap han skriver under på.

– Det är klart att människor istället för att resa till sina släktingar i Stockholm och Göteborg kan hitta på något på sin ledighet i påsk. Det finns utflykter och picknickar på ett bra och säkert sätt i Skåne. Det är min poäng.