477 personer har dött till följd av coronaviruset

Publicerad 2020-04-06

Totalt 477 personer i Sverige har dött efter att ha smittats av covid-19.

Och det största problemet just nu är att smittan drabbat så många äldreboenden, menar Anders Tegnell.

– Det gäller verkligen att alla inblandade går igenom på sina verksamheter vad man kan bli bättre på. Vi arbetar med flera regioner för att lättare utreda att man kan bli testade, och se vad man är sjuk i, säger statsepidemiologen.

Klockan 14 på måndagen kallade Folkhälsomyndigheten som vanligt till pressträff där man presenterade de senaste uppdateringarna kring coronapandemin och hur läget ser ut i Sverige. Man meddelade att antalet dödsfall i Sverige nu är uppe i 477 personer. Framförallt en sak oroar statsepidemiolog Anders Tegnell stort:

– Det här är vårt största bekymmer just nu, att vi fått in smittan på så många äldreboenden, framförallt i Stockholm men också resten av landet. Många mister sina anhöriga.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att man tittar på ett par regioner för att se hur man kan förbättra läget på äldreboenden just. På frågan om man kunde ha minskat smittan genom att testa personal på äldreboenden svarar han:

– Vi håller på att titta på ett par äldreboenden att det kan vara så. Mina norska kollegor har testat fler på äldreboenden, de har mindre smitta där. Så fort vi kan testa mer är personal på äldreboende högt prioriterad. Det kan inte lösa situationen som en enskild åtgärd, man måste tänka på helheten.

Enligt Tegnell finns det ännu inte några siffror på hur stor del av smittan i Sverige som är kopplad till äldreboenden.

– Nej. Det är att säga för mycket, så är det inte. Smittan sker i samhället, det är helt klart. Mycket av dödstalen vi ser är kopplat till äldreboenden. De närmsta dagen ska vi samköra adresser till boenden, för att få bättre koll på om de som avlider verkligen bor på äldreboenden, och som har ett eget boende.

Coronaåtgärder påverkar vinterkräksjukan

Under måndagens pressträff meddelade Tegnell att influensan haft en snabb nedgång i år.

– Det blir ett väldigt plötsligt och snabbt avbrott runt vecka 8 och 9 när vi började införa rekommendationerna. På ett sätt vi inte sett under tidigare influensasäsonger.

Coronaåtgärderna har även påverkat vinterkräksjukan, med betydligt färre smittade, uppgav statsepidemiologen.

– Längre mellan människor, inte så mycket möten och mer handtvätt ger genomslag på viruset. Vore inte oväntat om det gjorde det även på coronaviruset, säger Tegnell.

PODD Så kan coronakrisen hota demokratin

Om hur coronakrisen kan omforma, och kanske hota, demokratin i Europa och världen. Gäst är professorn Staffan Lindberg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen