WHO: Många länder gör alltför lite mot viruset

Gustav Sjöholm/TT

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2020-03-05

WHO oroas för att det finns "en lång rad länder som inte gör tillräckligt" för att hindra spridningen av det nya coronaviruset.

I Italien stiger siffra över antalet döda kraftigt, med 41 nya fall på en dag.

– Det finns en lång lista med länder som inte visar den nivå av politiskt åtagande som krävs för att hantera de hot som vilar över oss alla, sade Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens på torsdagen.

I Italien, det land som drabbats värst i Europa, rapporteras nu ytterligare 41 döda i coronautbrottet. Det är den största ökningen på enskild dag och betyder att den totala dödssiffran stiger till 148. Antalet bekräftade fall skrivs upp med 769 till totalt 3 858, rapporterar AFP.

Storbritannien fick sitt första coronarelaterade dödsfall på torsdagen. Den avlidna är en äldre kvinna med underliggande sjukdomar, enligt brittiska myndigheter. Antalet bekräftade fall i landet har stigit till 115 sedan ytterligare 25 personer testat positivt, skriver Reuters.

Frankrike rapporterar ytterligare tre dödsfall och 92 nya smittade. Sammanlagt har nu 7 personer avlidit och 423 smittats. Av de smittade i Frankrike bedöms 23 vara i ett "mycket allvarligt tillstånd", enligt landets folkhälsomyndighet.

Flera andra länder rapporterade under dagen ett ökat antal personer som smittats av det nya viruset, bland dessa Norge där 86 fall nu konstaterats.

Japan har redan tidigare haft restriktioner kring resande till och från delar av Kina, men nu utvidgas de till att gälla hela Kina och hela Sydkorea – därmed berör de nya reglerna åtminstone teoretiskt en femtedel av jordens befolkning.

Bland annat dras redan utfärdade japanska visa in för kineser och sydkoreaner. De resenärer som ändå kommer till Japan från de två länderna placeras i ett slags karantän.

– Vi ber dem att hålla sig på specifika platser i två veckor, och inte resa kollektivt i landet, säger premiärminister Shinzo Abe enligt medier i Tokyo, och tillägger att åtgärderna träder i kraft på måndag.

Brev från Kim

Inte ens en av världens mäktigaste män kommer undan – ett statsbesök av Kinas president Xi Jinping i Japan, tänkt att äga rum i vår, skjuts nu upp på obestämd tid. Visiten ska bli den första på den nivån sedan 2008, och har setts som ett tecken på upptinade relationer mellan de stundtals bittra asiatiska grannarna. Men en regeringstalesman i Tokyo säger att både Japan och Kina nu har fullt upp med att bekämpa coronavirusets spridning, och att det därför är bättre att vänta med statsbesöket till en lämpligare tidpunkt.

Sydkorea, som är ett av de värst drabbade länderna utanför virusets ursprungsland Kina, har fått ett stödjande brev från Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

– Ordförande Kim ville trösta våra medborgare som bekämpar coronaviruset, sammanfattar president Moon Jae-Ins pressekreterare Yoon Do-Han brevet, rapporterar medier från Seoul.

Samtidigt har viruset fått det även normalt sett relativt slutna Nordkorea att kapa mycket av sin kontakt med omvärlden. Gränsen till Kina är 1 400 kilometer lång, och i normala fall ganska öppen för de boende i området, särskilt på vintern när gränsfloden Yalu är isbelagd. Men nu har övergångarna stängts, och Reuters rapporterar att Kina delar ut flygblad med varningar om att Nordkoreas gränsvakter skjuter skarpt.

Första fallet i Sydafrika

Även i andra världsdelar vidtas åtgärder i takt med virusets spridning. I Senegal, som noterat fyra smittade, inför president Macky Sall reseförbud för sina ministrar. Även underlydandes utlandsresor ska begränsas till "ett strikt minimum".

Längre söderut på samma kontinent har Sydafrika fått sitt första coronafall, en man som kommit tillbaka från en resa i Italien.

Från Schweiz, där över 50 smittade bekräftats, rapporteras det första dödsfallet i sjukdomen som döpts till covid-19, en 74-årig kvinna.

Även USA-delstaten Kalifornien har drygt 50 bekräftade fall av insjuknade. En har avlidit, en äldre man som tidigare rest med kryssningsfartyget Grand Princess.

"Olycklig milstolpe"

Fartyget skulle anlända till San Francisco i onsdags kväll, men får nu avvakta till havs sedan ytterligare elva passagerare och tio i besättningen uppvisat symtom. Fartyget har nyligen varit i Mexiko och Hawaii och har 2 500 passagerare ombord, rapporterar CNN.

I samband med mannens död utlyser Kalifornien nödläge med anledning av viruset.

– Även om vi har väntat oss fler fall, så är det här dödsfallet en olycklig milstolpe i våra ansträngningar att bekämpa den här sjukdomen, och en vi aldrig ville se, säger Aimee Sisson vid delstatens folkhälsomyndighet till The Los Angeles Times.

I Kina, där utbrottet startade i staden Wuhan i slutet av förra året, har antalet döda i covid-19 passerat 3 000. Men antalet nya smittade är relativt lågt i förhållande till när sjukdomen spreds som mest i landet.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen