Bistert men beslutsamt efter brexit

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-01-31

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel, EU-parlamentets talman David Sassoli och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen håller presskonferens i Bryssel.

Vemod och sorg – men också beslutsamhet.

EU samlar kraft efter brexit, i hopp om en "ny gryning".

Mycket finns kvar, även om Storbritannien lämnar EU. Det är ett av budskapen när unionens tyngsta ledare försöker betona enighet och framtidstro.

– De utmaningar som vi står inför och de möjligheter som det ger oss har inte ändrat sig på grund av brexit, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens tillsammans med permanente rådsordföranden Charles Michel och EU-parlamentets talman David Sassoli.

– Jag är övertygad om att vi under de närmaste månaderna, genom att arbeta nära tillsammans, kan visa att det här unika projektet är optimistiskt och positivt för alla europeiska medborgare, säger Michel.

Beslutsamhet

De tre har samlat sig lite extra genom ett eget dygn tillsammans i det hus där franske politikern Jean Monnet (1888-1979) via möten och förhandlingar arbetade fram stora delar av det som i dag är EU.

von der Leyen använder sig också av ett klassiskt citat från Monnet om beslutsamhet när det gäller att beskriva läget.

– Det passar väldigt bra också för oss, när vi samlar våra krafter. Vi är inte optimister, vi är inte pessimister, vi är beslutsamma, säger kommissionsordföranden.

Dygnet hos Monnet har bland annat lett till en gemensam debattartikel där man återigen betonar klimatpolitiken och digitaliseringen som nyckelfrågor för att skapa en "ny gryning".

Prestigeförlust

För EU är naturligtvis det brittiska utträdet en rejäl prestigeförlust. Samtidigt finns också en känsla av lättnad från många håll om att den utdragna brexitprocessen nu är över och att man kan ägna sig åt annat i stället.

Helt förbi är det ändå inte. Brexit kommer att finnas med i bakgrunden under hela 2020 då EU och Storbritannien ska enas om framtida handelsavtal, fiskefrågor och annat som behöver vara utrett när utträdets övergångsperiod tar slut den 31 december.

Från EU-sidan är man klara med vad som kommer att gälla i förhandlingarna.

– Vi vill ha så bra samarbete som möjligt med Storbritannien, men det kommer aldrig att bli lika bra som i ett medlemskap, säger von der Leyen.

– Ju mer Storbritannien vill distansera sig från EU:s regler, ju mindre tillgång till den inre marknaden kommer de att ha, säger Michel.

Mycket att lösa

Bortom handelsförhandlingarna med Storbritannien finns även stora interna bekymmer för EU att ta tag i. Oenigheten är stor om nästa långtidsbudget och kring såväl migration som finanspolitik råder rejält olika åsikter mellan medlemsländerna.

– Enighet är aldrig enkelt. Det kräver ansträngningar hela tiden och också mer självförtroende. Men jag känner en allt starkare vilja att arbeta tillsammans. Alla trodde att det skulle vara omöjligt att vara eniga i första fasen om brexit – men vi lyckades, säger Charles Michel i Bryssel.

– När solen stiger i morgon inleds ett nytt kapitel i vår historia. I morgon är inget slut – det är en början, hoppas von der Leyen.

PODD Brexit – är det exit nu?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om brexit. Blir det verkligen exit ur EU för britterna nu? Vad betyder det för landet, för EU och hur påverkar det oss i Sverige? Gäst är Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på Svenska Dagbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen