Fremskrittspartiet lämnar den norska regeringen

Publicerad 2020-01-20

Norges regering splittras.

På måndagen meddelade Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen att de inte tänker sitta kvar.

– Jag tog oss in i regeringen. Och nu tar jag oss ut ur regeringen. Det är det enda riktiga att göra, säger hon.

Det målades upp som ”ödets dag” i norsk politik. Och med facit i hand var det minst sagt en dramatisk måndag i Oslo.

Under förmiddagen träffades partiledaren för Fremskrittspartiet (FRP) Siv Jensen och statsminister Erna Solberg från Høyre. Under mötet meddelade Siv Jensen att hon hade för avsikt att lämna regeringen.

– Jag upplevde att statsministern respekterade mitt beslut fullt ut, sa hon på den efterföljande presskonferensen.

Utlöstes av bråk om IS-kvinna

Den utlösande faktorn till krisen är att regeringen i förra veckan beslutade att hämta hem en norsk-pakistansk 29-årig kvinna och hennes sjuka barn från Syrien.

FRP ville också hjälpa barnet hem, men inte mamman då hon tidigare frivilligt ska ha anslutit sig till IS. När de inte blev som FRP ville höjdes röster inom det högerpopulistiska partiet som krävde att man skulle lämna regeringen.

Bägaren rann över

– Det här fick bägaren att rinna över. Att hjälpa människor tillbaka till Norge efter att de frivilligt anslutit sig till en terrororganisation är otroligt långt ifrån Fremskrittspartiets värderingar, säger Siv Jensen. 

FRP har suttit drygt sex år i Norges regering. Enligt Jensen har politiken i Norge blivit allt mer fylld av kompromisser. 

– Vi har tagit ansvar. Men över tid har det utvecklat sig en situation som vi inte längre kan vara delaktiga i. Därför väljer vi att lämna regeringen, säger Siv Jenssen. 

En del formaliteter måste nu hanteras, bland annat vad som händer med finansministerposten. 

– Vi hade ett väldigt bra möte, präglad av den respekt som alltid funnits mellan mig och Erna Solberg, säger Siv Jensen.

Erna Solberg säger att hon ska diskutera med de återstående regeringspartierna, men att hon avser att sitta kvar som statsminister.