Stadens nya konstverk: Fladdermushotell

Publicerad:
Uppdaterad:
Illustration av fladdermushotellet.
Foto: Stockholm Stad/ Henrik Håkansson
Illustration av fladdermushotellet.

NYHETER

När ett nytt bostadsområde ska växa fram vid Årstafältet i Stockholm kommer visst utrymme att överlåtas för konst.

Det första konstverket som beställts av Stockholms stad är ett fladdermushotell.

– Det blir en plats där de kan sova. Vi hoppas att de hittar dit, säger Stockholms konsts projektledare Frida Cornell i ett pressmeddelande.

En åtta meter hög skulptur i svart betong, designad för att härbärgera fladdermöss, kommer att placeras vid en park i Årstafältet, i anslutning till bygget av 10 000 nya bostäder.

Det är konstnären Henrik Håkansson som ligger bakom projektet, som blir Stockholms stads första konstverk i det nya bostadsområdet.

”Tuffa city-fladdermöss”

På Stockholms stads hemsida för projektet står det beskrivet hur konstverket kommer ha en springa för fladdermössen att flyga in i, med lameller i trä och betong där de kan hänga:

”Men konstverket är inte helt okomplicerat, till exempel har ljusförhållandena på fältet undersökts med hjälp av fladdermusexperter från hela världen. Det gäller att det är tillräckligt mörkt för att fladdermössen ska vilja hänga både på fältet och inne”.

– Jag tänker att de klarar det, de är tuffa city-fladdermöss, säger Stockholm konsts projektledaren Frida Cornell i texten på hemsidan.

Foto: Stockholm Stad/ Henrik Håkansson
Illustration av det nya bostadsområdet som ska växa fram vid Årstafältet.

”Finns redan överallt”

Stefan Hagdahl är chef på Stockholm konst. Han får frågan om han ser några risker med att skapa en plats för fladdermöss i anslutning till ett bostadsområde, med tanke på att coronaviruset troligtvis kommit från djuret.

– Nej, det ser vi inte alls. Konstnären har pluggat på hur fladdermöss fungerar och fått stor kunskap om fladdermöss. Man tycker nog att det är en bra idé som minimerar andra ohyror och insekter som man kanske inte heller vill ha. Det ger en biologisk mångfald, säger Stefan Hagdahl.

– Fladdermöss finns ju redan i samhället precis överallt. De finns i hus, på vindarna och i naturen. Sen får vi se om fladdermössen tycker det är tillräckligt trevligt här och vill flytta in.

Utmaningen om hur man ska ta hand om fladdermössens spillning är däremot inte löst ännu.

Invigning av konstverket, både för fladdermössen och allmänheten, väntas ske under 2021.

Publicerad:

LÄS VIDARE