Lövin: Viktigt att äldre förstår risken

Ida Vanhainen/TT

Uppdaterad 2020-03-24 | Publicerad 2020-03-23

Statsminister Stefan Löfven och miljöminister Isabella Lövin pratar med pensionsorganisationerna PRO, SPF, SKPF i videomöte.

Hur ska äldre förmås att stanna hemma? Den frågan försöker politiken nu hitta ett svar på.

– Det handlar inte bara om den egna hälsan utan om belastning på sjukvården och smittorisken, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Pensionärer, eller egentligen personer över 70 år, är en av riskgrupperna för den nya sjukdomen covid-19. Därför kallade statsminister Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin på måndagen till ett videomöte med tre av Sveriges stora pensionärsorganisationer, PRO, SKPF och SPF. Tillsammans organiserar de drygt hälften av landets två miljoner pensionärer.

– Syftet med mötet var att se vad som kan göras för att förmå dem som är över 70 år att stanna hemma i så stor utsträckning så möjligt. Äldre är en väldigt sårbar riskgrupp så det är viktigt att vi har en bra dialog med dem, säger Isabella Lövin.

Organisationerna eniga

Pensionärsorganisationerna är eniga om behovet av att se till att gruppen äldre följer de nuvarande rekommendationerna, något som inte alltid varit det lättaste.

– Det har varit en debatt om äldre som är pigga och inte känner att de vill stanna hemma. Det är viktigt att man förmedlar att det inte bara handlar om den egna hälsan utan om belastning på sjukvården och vidare smittrisk, säger Lövin.

Under videomötet pratade parterna om vikten av att nå ut med korrekt information till äldre, som i vissa saknar tillgång till datorer eller smarta telefoner.

– Pensionärsorganisationerna har medlemsblad och telefonkedjor, och de pensionärer som inte är medlemmar i någon av organisationerna kan nås genom hemtjänsten och kommunen. Sedan har vi alla ett ansvar att informera de äldre runt oss som grannar och familjemedlemmar, säger ministern.

Alla har ett ansvar

För att undvika att bli smittad uppmanar Folkhälsomyndigheten de som är 70 år och äldre att stanna hemma och undvika social kontakt i största möjliga mån. Åtgärder som befaras kunna öka många äldres ensamhet.

– Vi vet att många äldre har problem med ensamhet, och jag förstår den oron. Det här är en svår kris för oss alla men tillsammans kan vi klara det, säger Isabella Lövin.

En annan utmaning är att se till att äldre får hjälp med praktiska saker, som att handla mat och gå till apoteket. Där uppmuntrar Lövin fler till delaktighet.

– Det är en gemensam uppgift för alla i samhället. Även du och jag måste se vilka behov som finns runt oss, och om det är någon som är i behov av hjälp.

ANNONS