Svenskar skadade i explosionen i Beirut

Publicerad 2020-08-07

Flera svenskar skadades i explosionen i Beirut.

Det handlar om lättare skador och de har fått vård på plats.

– Vi har inga uppgifter om omkomna, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på UD till TT.

Dödssiffran efter den kraftiga explosionen i Libanons huvudstad i tisdags stiger fortfarande. På torsdagskvällen var 157 människor konstaterade döda och runt 5 000 skadade.

Samtidigt växer kritiken mot att över 2 700 ton av det explosiva ämnet ammoniumnitratet förvarats i hamnen, med myndigheternas vetskap.

Över 150 personer har hittills konstaterats döda.

Nu ska explosionen snabbutredas; hur den kunde ske och vem som hade ansvaret. Redan inom fyra dagar ska rapporten publiceras, säger utrikesminister Charbel Wehbe till franska nyhetskanalen Europe 1.

– De som är ansvariga för det här fruktansvärda brottet kommer att straffas, säger han till radiokanalen.

Exminister ska förhöras

I går kväll kom uppgifter om att militära utredare under fredagen ska börja med att förhöra en före detta minister, Ghazi Aridi, och chefen för Beiruts hamn, Hassan Koraytem. Båda ska ha haft vetskap om lasten när den anlände till hamnen hösten 2013.

Trots löfte om snabbutredning ökar protesterna mot regimen och kraven på en oberoende utredning växer, något som även människorättsorganisationen Human rights watch ställer sig bakom.

– Det är den bästa garantin för explosionens offer att få den rättvisa de förtjänar, säger HRW.

”Förstår er ilska”

Frankrikes president Emmanuel Macron reste i går till Libanon och möttes av slagord från folksamlingar, trötta på årtionden av korruption.

Han sa under rundturen i de värst drabbade stadsdelarna att Libanon kommer att ”fortsätta att sjunka” utan akuta reformer och försäkrade att hjälpen från Frankrike inte skulle hamna i korrupta fickor.

– Jag förstår er ilska. Jag är inte här för att skriva en blankocheck till regimen, sa Macron.

Frankrikes president Emmanuel Macron besöker Beirut.

300 000 hemlösa

Runt 300 000 Beirutbor blev hemlösa efter explosionen. Nu strömmar nödhjälp från andra länder till Libanon.

Sent i går kväll blev det känt att svenska Sida stödjer libanesiska Röda Korset med 4,8 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat gå till ambulansverksamhet och sjukvårdsinsatser i Beirut.

– Det känns väldigt bra att kunna ge ett sådant besked snabbt, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) till TT.

Den kraftiga explosionen i hamnen orsakade skador inom en mils radie. Sökandet efter överlevande i rasmassorna är nu en kamp mot klockan.

Brandmän söker igenom rasmassorna efter överlevande.