Uppgifter: Bombmåltavla tidigare pressad på pengar

Södermalmsdåd kopplas samman med annan sprängning

Uppdaterad 2019-10-18 | Publicerad 2019-10-17

Polisen kopplar samman torsdagens sprängdåd på Södermalm med en nylig explosion i Bromma, enligt Aftonbladets uppgifter.

Släktingar med gemensam affärsskoppling bor på respektive adress – och en av dem ska nyligen pressats på pengar.

– Självklart kollar vi sådana kopplingar, säger Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen.

Entrédörrarna blåstes ut, fönster skallrade och gick sönder och bilar skadades av tryckvågen.

Likheterna mellan sprängdådet på Södermalm under torsdagsnatten och det i Abrahamsberg i Bromma i lördags är slående.

Båda fallen utreds också som allmänfarlig ödeläggelse.

Uppges vara släkt

Enligt Aftonbladets uppgifter finns ytterligare en koppling, som polisen redan i natt började utreda: På de utsatta adresserna bor två personer med släktanknytning.

Källor med insyn i fallet uppgav för Aftonbladet i natt att polisen sökte efter en man som man tror varit måltavla för sprängattentatet, där någon placerat ut en laddning i en termos.

Mannens släkting bodde på adressen i Abrahamsberg där det small vid 03-tiden under natten mot lördag.

Polisen vill inte kommentera kopplingen, men Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen uppger att sådana förhållanden självklart är sådant som polisens utredare undersöker närmare.

– Det pågår just nu ett kartläggningsarbete, men det är för tidigt att kommentera något om vad utredningen visar. Vi har nu avslutat vår tekniska undersökning, och arbetar med att knacka dörr och förhöra vittnen, säger Carina Skagerlind.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska släktingarna även ha affärsmässiga kopplingar.

Har blivit utpressad

Ytterligare en detalj som polisen lär undersöka är uppgiften om att en av dem tidigare pressats på pengar av okända personer.

Aftonbladet kunde tidigare under torsdagen rapportera att vittnen uppgett att någon i en misstänkt flyktbil varnat en gående nära brottsplatsen. Vittnet skulle ha varnats om att det snart skulle explodera på platsen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Polisen vill dock inte uppge något signalement på varken eventuell flyktbil eller misstänkta gärningsmän.

– Erfarenheten visar att när vi går ut med sådana uppgifter så avtar inströmningen av vittnesuppgifter. I stället vill vi uppmana alla som uppfattat om någon försvunnit från platsen, i flyktbil eller inte, hör av sig till oss, säger Carina Skagerlind.

Följ ämnen i artikeln