Trumps samtal med okänd ledare anmält av visselblåsare

Politisk strid har brutit ut i USA

Publicerad 2019-09-20

Ett telefonsamtal mellan Donald Trump och en oidentifierad utländsk ledare fick en visselblåsare att slå larm, uppger två källor för Washington Post.

USA:s president ska ha gett ett olämpligt löfte vid kontakten – som kan ha varit med den ryske presidenten Vladimir Putin.

Det ska finnas en koppling till Ukraina.

Eftersom Trump-administrationen vägrar att lämna över uppgifterna till kongressen hotar toppdemokraten Adam Schiff med att ta saken till domstol.

Donald Trumps kommunikation med den utländske ledaren innehöll ett löfte som var så oroväckande att en tjänsteman inom underrättelsetjänsterna beslöt att göra en formell anmälan via visselblåsarsystemet.

Uppgifterna gick enligt rutin till chefen för underrättelsetjänsternas utredningsenhet Michael Atkinson, enligt Washington Posts källor. Han i sin tur bedömde att klagomålet var trovärdigt och tillräckligt bekymmersamt för att vara av ”akut intresse”, en juridisk tröskel som kräver att kongressens underrättelseutskott informeras.

Men där tog det stopp.

Joseph Maguire – chef för USA:s 17 underrättelsetjänster och direkt underställd presidenten – beslutade att anmälans innehåll inte skulle delges kongressen.

Det är inte känt vilken utländsk ledare Donald Trump talade med eller vad han lovade i samtalet, men det ska finnas en koppling till Ukraina, enligt uppgifter till Washington Post. En källa säger till tidningen att kommunikationen skedde via telefon.

Kontakt med Putin och Kim

Visselblåsarens anmälan nådde Michael Atkinsons kontor den 12 augusti. Vita husets handlingar visar att Trump under de fem föregående veckorna var i kontakt med åtminstone fem utländska ledare.

Bland kontakterna märks ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin den 31 juli, samt ett samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj två och en halv vecka innan anmälan bokfördes.

Trump mottog två brev från Nordkoreas diktator Kim Jong-un under sommaren. Han träffade även Pakistans premiärminister Imran Khan, Nederländernas premiärminister Mark Rutte och Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani i Vita huset under juli.

Efter att ha mottagit klagomålet vidarebefordrade Michael Atkinson det två veckor senare till Joseph Maguire – som tillträdde sin post den 16 augusti. Enligt lagen är Maguire skyldig att lämna sådana uppgifter vidare till kongressen inom sju dagar, påpekar Washington Post.

Samtidigt har presidenten långtgående befogenheter att besluta vilken information som ska förbli hemlig.

”Beredda att göra allt”

Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, flaggar för att Demokraterna kan komma att vidta juridiska åtgärder om kongressen inte får ta del av visselblåsarens uppgifter, skriver Washington Post.

– Vi är beredda att göra allt i vår makt för att avgöra vad detta akuta intresse är, för att säkerställa att nationens säkerhet skyddas, sa han till journalisterna efter att utskottet frågat ut Michael Atkinson bakom stängda dörrar på torsdagen.

Atkinson gav inga avgörande detaljer om innehållet i klagomålet enligt Schiff, som inte heller kan bekräfta om det faktiskt involverar Donald Trump.

Däremot säger källor till New York Times att Atkinson berättade för politikerna att anmälan, utöver samtalet med en utländsk ledare, omfattar ytterligare handlingar av Trump.

Om ärendet skulle gå till domstol är Schiff hoppfull:

– Jag tror att domstolen kommer att inse ärendets akuta natur.

Joseph Maguire är inplanerad för att frågas ut av underrättelseutskottet i nästa vecka. I tisdags meddelade han Adam Schiff i ett brev att uppgifterna inte alls är av ”akut intresse”, rapporterar CNN.

Trump: ”Fake News”

Donald Trump avfärdar Washington Posts uppgifter som ”Fake News”.

”Varje gång jag talar på telefon med en utländsk ledare är det, vad jag förstår, många människor från olika amerikanska myndigheter som lyssnar, för att inte tala om alla i det andra landet”, skriver han på Twitter och fortsätter:

”... är någon verkligen dum nog att tror att jag skulle säga något olämpligt till en utländsk ledare under ett sådant ’välbefolkat’ samtal.”

Trump har sedan tidigare ett besvärligt förhållande till sina underrättelsetjänster, vars information, arbete och förmåga han vid upprepade tillfällen ifrågasatt.

Underrättelsetjänsterna har å sin sida oroat sig över presidentens hantering av känsliga och hemligstämplade uppgifter.

PODD: Här är demokraterna som vill utmana Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om vilka det är som vill utmana Donald Trump – och om vem som har störst chans att få göra det.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen